Kiválóan kezdtük a kézilabda-Eb-t

Fotó: MTI / Kovács Anikó

-

A rendkívül fiatal magyar válogatott nagyon is rutinosan játszott Montenegróval, gyorsan elhúzott, őrizte az előnyét, sőt a hajrában még rá is tett egy lapáttal. A 21 éves Bánhidi Bence hét gólt szerzett.


Férfi kézilabda-Eb, D csoport, 1. forduló:
Magyarország–Montenegró 32-27 (16-12)

Ergo Arena, Gdansk, 8000 néző, vezették: Gousko, Repkin (beloruszok)
gól: Bánhidi 7, Jamali 5, Ancsin 5, Iváncsik G. 4/2, Bodó 3, Faluvégi 3, Zubai 2, Borsos 1, Nagy L. 1, Pásztor 1, illetve Borozan 7, Cavor 5, Grbovic 5, Sevaljevic 4/1, Lipovina 3, Vujovic 2, Melic 1

Kiválóan kezdte a magyar válogatott a kézilabda-Eb-t, egy 8-2-es kezdéssel nyitott, Montenegró összesen kétszer jött fel két gólra, mindkétszer jól reagáltak rá a magyarok, ráadásképp Mikler Roland kiválóan védett, hivatalosan ő lett a meccs embere, ám bennünket az 1995-ös születésű balatonfüredi Bánhidi Bence (a fenti képen) hét gólja is meggyőzött.


Fiatal csapattal

Talant Dujshebaev szövetségi kapitány erősen megfiatalított csapattal vágott neki a tornának, amelynek tétje az olimpiai kvalifikáció vagy legalább a selejtező kiharcolása. Nem lesz egyszerű: a közvetlen kijutáshoz meg kell nyerni a tornát, vagy az amúgy is riói résztvevő franciákkal kell döntőzni.

Ha ez a küldetés nem jön össze, a B terv a selejtezőtorna elérése, amihez a már olimpiai selejtezős válogatottak mögötti két hely egyikét kell megszerezni.

A Montenegró elleni nyitómeccsen azonban minderre senki sem gondolt, a kapitány legalábbis biztosan nem: ő a torna előtt „nyolc döntőre” készült. A sorozatot a magyar válogatott első Montenegró elleni találkozója nyitotta.


Dujshebaeven minimális feszültség érződött


Szenzációs kezdés

Márpedig az első döntőt kiválóan kezdte a csapat, Faluvégi Rudolf és Bodó Richárd gólja között Mikler Roland védett egy szépet (2-0). A csurgói és tatabányai gólt egy balatonfüredi követte: Bánhidi Bence talált be, ám közben az ellenfél is szerzett egyet (3-1). Aztán emberelőnyben 5-1-re elhúzott a válogatott (Zubai, Iváncsik), a montenegróiak pedig mindössze hat perc után időt kértek.

Gyors gólváltással folytatódott a meccs, majd 6-2-nél Bánhidi és Nagy László növelte az előnyt, kilenc perc után 8-2-re vezetett a zöld mezes csapat. Időnként az ellenfél is eljuttatta a labdát Mikler kapujába, de zárkózni nem tudott, egyedül Borozan átlövései jelentettek veszélyt – az ő vezérletével 10-6-ra visszakapaszkodtak a félidő derekán, ezért Dujshebaev kért időt.


Nagy Kornél is jól meccselt


Rövid gólcsend után itt Dzsamali Iman, ott Borozan talált be (11-7), majd láthattunk egy Ancsin Gábor–Borozan-gólpárbajt is. A meccs első hétméteresét Schuch Timuzsin vállalta, aki a tegnapi edzésen tízből tízet belőtt – kézenfekvő, hogy ezúttal hibázott. Dzsamali gólja feledtette az apró bosszúságot (13-9), továbbra is uralta a meccset a magyar csapat, amely egyáltalán nem volt megilletődött, noha a keretében hét játékos is tíznél kevesebb válogatottsággal kezdte a tornát.

A félidő hajrájában emberhátrányban is betalált a csapat, Iváncsik balról tekert a kapuba érett mozdulattal, majd Ancsin is megszerezte a második gólját (16-11). Közben még show-ra is futotta: Dzsamali látványosan fülelte le az ellenfél passzát többször is, a magyar szurkolók énekétől visszhangzott az Ergo Arena, még az sem számított, hogy a szakasz utolsó gólját az ellenfél szerezte (16-12).


Faluvégi is eljutott három gólig


Tartották az előnyt

Szünet után mindkét oldalon sűrűn estek a gólok, magyar részről a ceglédi Borsos Tamás talált be, majd Nagy Lászlót kiállították. Hátrányban Mikler bravúrral ziccert védett, Iváncsik pedig bedobott egy hetest, majd Ancsin látványos átlövése púpozta ki a hálót (19-16). Tartotta az előnyt a magyar válogatott, Dujshebaev sűrűn cserélt, hogy senki ne merüljön ki teljesen a csapatból, és bírja végig a tornát. A kapitány még a gólját ünneplő Faluvégit is magához hívta, és további taktikai utasításokkal látta el.


Kicsit Montenegró is a kezünkre játszott, Mijatovic kapust hagyták védeni, noha 15/0-s mérleggel állt, azaz egyetlen lövést sem fogott meg a 40. percig. A különbség folyamatosan három-négygólos maradt, Bánhidi nem hibázott a bejátszásoknál, Faluvéginek kis szerencséje is volt, becsurgott a lövése a kapuba (24-20).


Iváncsik Gergő

Iváncsik keze a heteseknél sem remegett meg


Gyors egymásutánban kétszer is emberhátrányba került a magyar csapat, majd egy leindításból Pásztor Ákos lőtt gólt, 26-23-mal fordultunk a záró tízpercre. Ráadásul ekkor magyar fór következett, Ancsin két hatalmas gólt lőtt, Milker nagyot védett, így 28-23-ra elhúzott a válogatott, Montenegró pedig nem tudott mit kezdeni a magyar védekezéssel. Mindkét félidőben egyszer zárkózott fel két gólra Montenegró, mindkétszer válaszolni tudott rá a csapat, ennél rutinosabban tehát nem is játszhatott volna.

A végeredmény 32-27 lett, Dzsmali és Ancsin öt-öt, Iváncsik négy gólt szerzett, de talán Bánhidi volt a meccs embere, aki mindössze egy ziccert rontott el, viszont állandóan megjátszható volt, dobott is hetet. Hivatalosan azonban a 33 százalékos teljesítménnyel védő Miklert választották meg MVP-nek.


Mikler Roland

Egy Mikler-védés a sokból


Jöhetnek az oroszok

„A csapat összjátéka volt rendben mindvégig – hárította el az egyéni érdemeit szerényen Mikler az M4-nek nyilatkozva. – Bízom abban, hogy a védekezésünk továbbra is rendben lesz, mert az oroszok ellen azzal nyerhetünk. Annak semmiféle nyoma nem volt, hogy sok az újonc, biztosan jobban izgultak belül, akiknek ez volt az első világversenyük, de ez csak a javukra vált.”

„Mindkét csapat idegesen kezdett, mi nyugodtunk meg előbb, ezért is sikerült végig tartanunk az előnyt. Nyilvánvaló volt, hogy az ellenfél védekezését a beállós poszton törhetjük meg. Elégedett vagyok, de javulnunk is kell még a torna során, elsősorban védekezésben” – közöle Dujshebaev.

Egyelőre ez volt az egyetlen meccs a csoportban, a Dánia–Oroszország 20.15-kor kezdődik.

A csoport további programja:
hétfő, 2. forduló: Magyarország–Oroszország 18.00, Dánia–Montenegró 20.15
szerda, 3. forduló: Oroszország–Montenegró 17.15, Dánia–Magyarország 20.00


KÖVESD A VS SPORTROVATÁT A FACEBOOKON IS!