Kiváló besorolást kaptak a balatoni strandok

Fotó: MTI / Bruzák Noémi

-

Megvizsgálták a szabad vízi fürdőhelyeket a strandszezon kezdete előtt, 241-ből 160 strand kapott kiváló minősítést, mindössze négy helyen lehetnek problémák.


A balatoni strandok zöme továbbra is kiváló besorolású, derül ki az elmúlt négy évet felölelő rendszeres uniós minősítésből. Az adatokból azonban az is látszik, hogy egy-egy helyen nagyobb odafigyelésre van szükség ahhoz, hogy a kedvező állapot fenntartható legyen. Különösen esősebb időszakokban, illetve hirtelen érkező, nagy mennyiségű csapadék esetén előfordulhat, hogy átmenetileg valamilyen szennyeződés kerül a tóba. A kifogásolt fürdőhelyek közé tartozik a Tisza mentén Gergelyiugornya, a Mosoni-Duna mentén a mosonmagyaróvári Itató szabad strand és Győr Aranypart I., a püspökerdei Holt-Duna mellett pedig Győr Aranypart II.

A lista - mint minden évben - az Európai Unió értékelési rendszere szerint, négy év bakteriológiai vizsgálati eredményei alapján készül el. A besorolás szerint kiváló, jó, tűrhető és kifogásolt minősítést kaphat egy szabad vízi fürdőhely. A strandokat általában egy szezon alatt négyszer vizsgálják: nyitás előtt és a nyár folyamán, havonta egyszer. A szabad vízi fürdővizek esetében mintát vesznek a vízből, és megnézik, van-e a víz felületén darabos, illetve úszó szennyeződés, esetlegesen olajfolt vagy megfigyelhető-e intenzív hínárosodás.

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) közlése szerint a magyarországi 241 kijelölt természetes fürdőhely közül 160 kiváló, 35 jó, 6 pedig tűrhető minősítést kapott. Itt nézheti meg, melyik strand hogyan szerepelt az ellenőrzésen.

Az ÁNTSZ felhívta a figyelmet arra is, hogy a nem kijelölt fürdőhelyeken nem javasolt a fürdőzés, mivel ezeken a helyszíneken a víz minőségét nem ellenőrzik, a fürdőzés higiénés feltételei nincsenek meg. A közegészségügyi veszélyeken túl sok esetben a balesetveszély miatt tiltott a fürdés.