Kiváló a magyar-amerikai együttműködés

Fotó: VS.hu / Mudra László

-

Kiváló a magyar-amerikai belügyi együttműködés - mondta még hétfőn Pintér Sándor magyar belügyminiszter.


Pintér Sándor két napra látogatott az amerikai fővárosba, ahol hétfőn tárgyalásokat folytatott Jeh Johnson belbiztonsági miniszterrel és Michael Rogers tengernaggyal, a Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) igazgatójával, valamint látogatást tett a CBP National Targeting Center nevű, határvédelmi kérdésekkel és terrorelhárítással foglalkozó virginiai intézményben is.

Magyarország belügyminisztere "együttműködési intézkedést" írt alá Jeh Johnsonnal. Pintér Sándor elmondta: az aláírt dokumentum értelmében a későbbiekben Budapest és Washington együttműködik majd a terrorizmus elleni küzdelemben. Ez elsősorban a külföldi terrorista harcosok utazásainak nehezítésére, illetve a terroristák felderítésére vonatkozik, de kiterjed más jelentős biztonsági területekre is, mint például a szervezett bűnözésre is.

Pintér Sándor hangsúlyozta: volt már ilyen együttműködés az Egyesült Államok és Magyarország között, a most aláírt dokumentum azonban nemcsak megújítja ezt, hanem a technika fejlődésének köszönhetően új utakat is nyit.

"Ez az új út elsősorban az azonnali információ-átadást jelenti majd meghatározott területeken, az azonnali információ-átadás pedig megkönnyíti az egyes terrorcselekmények és a terroristák felderítését. Az együttműködésnek ez az egyik legfontosabb része" - emelte ki a belügyi tárca vezetője.

Az együttműködés másik lényeges területe az, hogy a két ország átadja egymásnak azokat a nyilvántartásokat, amelyeket az Europolnak és az Interpolnak megküld. Ez várhatóan szintén megkönnyíti a felderítőmunkát.

Pintér Sándor kifejtette: a most aláírt megállapodás értelmében Magyarországon előkészítik majd az ellopott vagy elveszett útlevelekkel kapcsolatos problémák megoldását is. Ezzel összefüggésben elmondta: az Európai Unióban, így Magyarországon is az a gyakorlat, hogy ha valaki bejelenti, hogy ellopták útlevelét, de később megtalálja, az okmányt ismét használhatja. Az Egyesült Államok azonban - jól megfontolt okok miatt - ezt nem tartja biztonságos megoldásnak, úgy gondolja, hogy ezeket az útleveleket nem szabad újra felhasználni, mert az útlevél adatai bekerülnek a körözési rendszerekbe. Így akár ártatlan embert állíthatnak elő, mert azt gondolják a hatóságok, hogy az illetőnek hamis az útlevele. Fennáll annak is az eshetősége, hogy bűnözők élnek vissza az okmány adataival - fejtette ki a belügyminiszter.

Pintér Sándor kedden az amerikai külügyminisztérium nemzetközi kábítószer-kereskedelemért és rendészeti kérdésekért felelős miniszterhelyettesével, William Brownfielddel, valamint a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) igazgatójával, James Comey-val találkozik.