Kiütötték Rióban Harcsa Zoltánt

Fotó: AFP / YURI CORTEZ

-

Harcsa Zoltán kiütéssel kikapott a világbajnok kubai Arlen Lopeztől, így kiesett a 75 kilogrammos súlycsoport nyolcaddöntőjében a riói olimpia ökölvívó-tornájának pénteki versenynapján.


A londoni játékokon negyeddöntős, Eb- és Európai Játékok-harmadik magyar hétfőn pontozással nyerte meg selejtezőjét a türkmén Arslambek Ahilov ellen, a 16 között pedig a lehető legnehezebb rivális várt rá.


A találkozó első 2:59 percében aztán ifjabb Balzsay Károly 23 éves tanítványa kitűnően állt a lábán a szorítóban. Klasszis ellenfelével nem túl nagy iramú, de kiváló első menetet vívott, melyben ugyan nagy kockázatokat nem vállalt, de rendre bátran ütött, s többször szépen el is találta a világbajnokot. Lopez szintén megvillantott egyszer-egyszer valamit kivételes tudásából, ám szemre döntetlen körülinek tűnt a meccs.

Az viszont nem derült ki, hogy a pontozók miként értékelték a látottakat, ugyanis az utolsó másodpercben Harcsa figyelmetlen volt, leeresztette a jobb kezét, nem mozgott el, Lopez pedig egy óriási balegyenessel telibe találta az arcát, amitől a magyar padlóra zuhant, majd néhány másodperc után tántorogva felállt, a vezetőbíró azonban nem engedte tovább a küzdelmet.

„Nem igazán tudok most okosat mondani. Nem éreztem, hogy erősebb vagy gyorsabb lett volna nálam, ő is eltalált néhányszor, én is őt. Aztán a végén egy tizedmásodpercre kihagyott a figyelmem, ő meg jókor ütött, jó helyen talált el, ennyi. Ez benne van a bokszban, de most úgy érzem, egy életre elvette a kedvem, nagyon el vagyok keseredve” – értékelt pár perccel a mérkőzése után Harcsa Zoltán a vegyes zónában.

Ezzel nem maradt versenyben magyar az ökölvívó-tornán, mivel vasárnap Bacskai Ballázs (69 kg) a selejtezőben vereséget szenvedett.