Kiutasítottak Oroszországból egy lengyel újságírót

-

Korábban Lengyelországból is kiutasítottak egy orosz újságírót.


Az orosz hatóságok megvonták az akkreditációját és kiutasították Oroszországból a Gazeta Wyborcza című lengyel lap moszkvai tudósítóját, Waclaw Radziwinowiczot. Az orosz külügyminisztérium intézkedése valószínűleg összefügg azzal, hogy nemrég kiutasították Lengyelországból Leonyid Szviridovot, a Russia Today orosz állami hírügynökség lengyelországi tudósítóját, aki egy hete el is hagyta Lengyelországot.

A lengyel külügyminisztérium a lengyel belbiztonsági hivatal (ABW) kezdeményezésére tavaly októberben visszavonta Szviridov tudósítói akkreditációját, majd idén áprilisban tartózkodási engedélyét is. A döntés indoklását nem hozták nyilvánosságra, sajtóértesülések szerint az ABW a tudósítót „furcsa üzleti kapcsolatokkal, lobbizással és kémkedéssel” gyanúsította.

Leonyid Szviridov tavaly ősszel többször úgy nyilatkozott a lengyel sajtónak, hogy soha nem működött együtt semmilyen titkosszolgálattal, bár elismerte, többször kapott erre irányuló – nem oroszországi – ajánlatokat. A lengyel külügyminisztérium egyelőre nem nyilatkozott Radziwinowicz kiutasításáról.