Elhagyta Ausztráliát a homofób prédikátort

Fotó: ANADOLU AGENCY / Samuel Corum

-

A kormány a kiutasítását mérlegelte. Korábban, egy amerikai előadásán, a melegek megöléséről beszélt. Orlandóban is járt.


Ausztrália mérlegeli, hogy megvonja a vízumot Farrokh Sekaleshfar síita hittudóstól, aki néhány hónapja az egyesült államokbeli Orlandóban járt, évekkel ezelőtt pedig halált kiáltott a homoszexualitásra - mondta Malcolm Turnbull. Az ausztrál miniszterelnök szerint „zéró toleranciával viszonyulnak azokhoz, akik Ausztráliába jönnek gyűlöletet hirdetni". A bevándorlási hivatal már foglalkozik az üggyel - mondta Turnbull.

Sekaleshfar nem várta meg az eljárás végét, és már elutazott az országból - írja a Reuters.

A brit születésű síita hittudós Sekaleshfar egy hete érkezett Sydneybe, vendégprédikátornak hívta meg a Husszein imám nevét viselő iszlám központ. 2013-ban, amikor a Michigani Egyetemen tartott előadásán az iszlám vallás homoszexualitáshoz való viszonyáról kérdezték, Sekaleshfar azt mondta, hogy egy iszlám társadalomban halálos ítéletet kell végrehajtani azokon a melegeken, akik megélik a szexualitásukat. "Könyörületből most szabaduljunk meg tőle, mert szennyezi a társadalmat" - mondta. „Nincs ebben semmi kínos. Halál az ítélet." Sekaleshfar szerint az iszlám elutasítja az emberek hitének befeketítését és veszélyeztetését, és ezt komolyan kell venni. "Ugyanez vonatkozik a homoszexualitásra is."

Sekaleshfar márciusban Orlandóban járt, de semmi bizonyíték sem utal arra, hogy kapcsolat lett volna közte és Omar Mateen között, aki 49 embert lőtt le vasárnapra virradóra egy orlandói melegbárban. Sekaleshfar márciusi előadása nem a homoszexualitásról szólt.

Sekaleshfar hétfőn elítélte a mészárlást, az „barbár terrorcselekmény volt, amelyet semmivel sem lehet igazolni". Szerinte a három évvel ezelőtt tett kijelentései az iszlám jog és a homoszexualitás viszonyáról tartott előadáson hangzottak el, és nem szabad őket úgy értelmezni, mint felhívást arra, hogy „Tom, Dick vagy Harry bárhol és bármikor végrehajtson egy ítéletet, amikor csak kedve támad".