Kiürítették az idomeni sátortábort

Fotó: AFP / SAKIS MITROLIDIS

-

A menekülteket befogadóközpontokba vitték. Az athéni tábort is felszámolják a görögök.


„A kiürítési akció befejeződött, s erőszakmentesen folyt le” – mondta Nikosz Toszkasz görög polgári védelemért felelős miniszter az Idomeni melletti menekülttábor felszámolásáról. A görög–macedón határnál lévő sátortábor kiürítése kedden kezdődött.

A helyszíni jelentések szerint egyetlen menekült sem maradt Idomeninél. A sajtót az akció kezdete óta most engedték be először a területre. A Macedóniával fontos összeköttetést jelentő vasútvonalat is akadálymentesítették, a sínekről eltakarították a sátrakat és a szemetet. Idomeninél kedden 8 és fél ezer menekült tartózkodott.

„Az akció rendőrségi része példásan zajlott le” – mondta Jannisz Muzalasz bevándorlásügyi miniszter. A rendőrség Idomeniben marad, nehogy visszatérjenek a menekültek. A tervek szerint hamarosan felszámolják a pireuszi kikötőben kialakult, mintegy 2 ezer fős tábort és a volt athéni repülőtéren létesített ideiglenes állami tábort is, ahol jelenleg 4500 menekült tartózkodik. Ezeket az embereket is az ország különböző pontjain működő állami befogadóközpontokba viszik.

Macedónia március elején lezárta határait, és ez véget vetett az úgynevezett balkáni útvonalnak is, amelyen át tavaly több mint egymillió ember érkezett Európába. Az Idomeninél feltorlódók abban reménykedtek, hogy a határátkelők újra megnyílnak előttük, ezért vonakodtak beköltözni a határtól távolabbi, de jobban felszerelt fogadóközpontokba. A táborban március elején még több mint 14 ezren éltek, de számuk fokozatosan csökkent, ahogy az emberek rájöttek: a macedón hatóságok nem fogják meggondolni magukat.