Kiújultak a harcok Ukrajnában

Fotó: VS.hu/Ferenci Péter

-

Újult erővel lángoltak fel a harcok a Donyec-medencében az ukrán fegyveres erők és a Moszkva által támogatott szakadárok között. Három katona esett el, és hatan sebesültek meg az elmúlt 24 órában a harcok sújtotta keleti országrészben – közölte Olekszandr Motuzjanik, az elnöki hivatal hadműveleti ügyekben illetékes szóvivője.


A kijevi hadműveleti parancsnokság szokásos reggeli közleménye szerint az elmúlt 24 órában 96 alkalommal nyitottak tüzet a szakadár erők az ukrán katonák állásaira. Július eleje óta nem volt példa ekkora mennyiségű támadásra, amelyek kiterjedtek a frontvonal teljes hosszára – fűzte hozzá a parancsnokság. A közlemény szerint a legtöbb támadás – szám szerint 45 – Donyeck környékét érte. Az Azovi-tenger partvidékén fekvő Mariupol térségében 32-szer, Luhanszknál pedig 19 alkalommal lőtte a szakadár tüzérség a katonai állásokat.

A Donyeck mellett fekvő Avgyijivka településre hat támadásban összesen több mint 130, a minszki egyezményben tiltott, 122 milliméter kaliberű tüzérségi lövedéket lőttek ki a szakadárok. Továbbá ugyanilyen kaliberű tüzérségi fegyverekkel támadtak Donyeck térségében más településeket, és mintegy 40 lövedéket lőttek ki a frontvonal északi szakaszán fekvő másik megyeközpont, Luhanszk térségére is – írta a parancsnokság.

A DAN donyecki hírügynökség a megyében önkényesen kikiáltott népköztársaság fegyveres erőitől származó értesülés alapján azt írta, hogy az ukrán hadsereg kedd éjjel 113 tüzérségi lövedéket lőtt ki a szakadár terület több pontjára, köztük Donyeck nyugati peremvidékére. Szintén azzal vádolták az ukrán kormányerőket, hogy a minszki egyezményben tiltott, 100 milliméternél nagyobb kaliberű fegyvereket is bevetettek. A szakadár területen a front menti térségben a DAN forrásai szerint legalább húsz épület rongálódott meg, ugyanakkor személyi sérülésekről nem számolt be a hírügynökség.