Kiugró eredmény, óvatos prognózis a Richtertől

Forrás: MTI/MTVA / Bruzák Noémi

-

Egy év alatt megduplázta profitját a magyar gyógyszermulti.


Óvatos prognózist közölt erre az évre a Richter Gedeon Nyrt. vezérigazgatója: Bogsch Erik euróban számolva mintegy 5 százalékos árbevétel-csökkenéssel számol 2016-ban. A cég éves jelentésének ismertetésekor ezt azzal magyarázta, hogy a gyógyszergyártó olyan fontos piacain, mint Ukrajnában, több FÁK- és kelet-európai országban, illetve az Egyesült Államokban is visszaesés várható ebben az évben. Magyarországon stagnálhat a forgalom, míg Nyugat-Európában, Kínában és Latin-Amerikában növekedéssel számolnak. Oroszországban is, ám a rubel gyengülése miatt ez a többlet elvész – véli Bogsch.

A tavalyi év ehhez képest kiugróan jó eredményt hozott a cég számára: 365,22 milliárd forintos árbevételük 3,3 százalékkal haladta meg az előző évit (euróban a növekedés 2,9 százalékos volt). A társaság konszolidált nettó nyeresége több mint kétszeresére nőtt: a 2014-es 24,59 milliárd forinthoz képest 54,06 milliárdot tett ki.

Nagy siker volt az is a negyedrészt állami tulajdonban levő, a Budapesti Értéktőzsdén jegyzett cég számára, hogy a skizofrénia és a bipoláris mánia kezelésére szolgáló hatóanyaguk, a Cariprazine megkapta a forgalmazási engedélyt Amerikában. Európában a méhmióma kezelésére szolgáló, szintén eredeti szerük, az Esmya a hosszú távú kezelésre is megkapta a forgalmazási engedélyt, továbbá a Richter két bioszimiláris készítményének a törzskönyvezési kérelmét is befogadta az európai gyógyszerügyi hatóság.