Kitűzték a brit népszavazás időpontját

Fotó: MTI/AP / Tim Ireland

-

Június 23-án tartják Nagy-Britanniában a népszavazást a brit EU-tagság jövőjéről.


Cameron a Downing Street-i miniszterelnöki hivatal előtt tett rövid nyilatkozatában közölte: a kabinetülésen született döntés alapján a kormány a referendum kampányában azt a hivatalos álláspontot képviseli, hogy Nagy-Britannia maradjon a megreformált Európai Unió tagja. Kiemelte, hogy Nagy-Britannia erősebb lehet az EU-val, mint az EU-nélkül.


A referendumról szóló törvény alapján 2017 végéig kell megtartani a népszavazást a brit EU-tagság jövőjéről, de a brit sajtó már Cameron szombati bejelentése előtt gyakorlatilag tényként kezelte azt az értesülést, hogy a referendumot a legnagyobb valószínűséggel június 23-ára írja ki a kormány.

Az időpont nagyjából egyenlő távolságra van a tavaszi angliai helyhatósági és skóciai parlamenti választások, valamint a brit politika július végén kezdődő nyári vakációja között.


Cameron a bejelentést azután tette, hogy pénteken véget ért az elhúzódott EU-csúcs, amely gyakorlatilag a brit miniszterelnök diadalával zárult. Cameronnak ugyanis sikerült elfogadtatnia az Európai Tanáccsal azon reformköveteléseit, amelyek megvalósítása esetén hajlandó az EU-tagság mellett kampányolni a népszavazáskor.