Kitörtek a menekültek Röszkénél, a rendőrök üldözőbe vették őket

Fotó: Szegedma.hu / Gémes Sándor

-

Több százan indultak el az autópálya felé, a rendőrök hajtóvadászatot indítottak utánuk.


A Szeged.ma tudósítása szerint két irányba is kitörtek a menekültek a röszkei gyűjtőponttól nem messze lévő hangárból. Több százan az autópálya felé menekültek el, a rendőrök azonban semmit sem tudtak tenni. A lap azt írja, hogy újabb rendőri egységek érkeztek a helyszínre, egy részük golyóálló mellényt visel, és pajzs is van náluk. A rendőrök hajtóvadászatot indítottak, hogy összegyűjtsék a menekülteket. A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság honlapján közölte: hozzávetőleg 300 illegális bevándorló két hullámban áttörte a röszkei migrációs gyűjtőpont kerítését, és elfutott az M5-ös autópálya irányába. A gyűjtőtábornál közben ötven rendőr és száz menekült néz farkasszemet. A rendőrök próbálják biztosítani a menekülttábort, hogy aki még belül van, az már ne tudjon megszökni.

A röszkei hangárnál több sorban állnak sorfalat a rendőrök, a menekültek már „Budapest, Budapest!” skandálásba is fogtak, tehát értesültek róla, hogy a Keletiből sokan gyalog indultak tovább. Az autópálya hídjáról a Szeged.ma munkatársa azt látja, hogy odalent a pálya környékén folyamatosan kapják el a hangárból kitört határsértőket. Szegeden megint komoly szirénázás jelzi, hogy újabb erősítést kaphatnak a Röszkén munkában lévő rendőri egységek.Péntek délelőtt nagy volt a feszültség a menekültek között a röszkei hangárban. Többen megpróbáltak átmászni a kerítésen, mások hangosan skandáltak, és kövekkel is dobálóztak.

A rendőrök a röszkei autópálya-határátkelőhely belépő irányú forgalmát a balesetek megelőzése érdekében ideiglenesen leállította, a forgalmat a régi 5-ös útra tereli. Az M1 információi szerint a táborból kitörők szószólója kijelentette: kétórás határidőt adnak arra, hogy elbírálják menekültügyi kérelmüket. Ha annak elmúltával sem gyorsul fel az ügyintézés, arra fogják biztatni táborban maradt társaikat, hogy ők is törjenek ki a táborból.