Kitörtek a menekültek a debreceni táborból

Fotó: MTI / Czeglédi Zsolt

-


Közel százan törtek ki a debreceni menekülttáborból, miután konfliktus alakult ki két menekült között. A Hajdú-Bihari Rendőr-főkapitányság szóvivője szerint állítólag két török férfi verekedett össze, innen szélesedett ki a konfliktus. A vallási indíttatású nézeteltérés oka az volt, hogy az egyik menedékkérő elvette a másik - egyes információk szerint a lapok között 200 eurót tartalmazó - Koránját, majd az egyik épületbe berohanva megtaposta azt.

Az MTI tudósítója szerint a felbőszült menekültek autósokra és autóbuszokra támadtak botokkal, majd kukákat gyújtottak fel a 471-es úton. Senki nem sérült meg komolyabban. A 471-es utat egy időre lezárták, majd újra megnyitották.

Rohamrendőrök érkeztek a helyszínre, akik visszaterelték a menekülteket a táborba. Közel 100 rohamrendőr nézett farkasszemet 50-100 felbőszült menekülttel a tábor bejárata előtt, írta a Hajdú Online. Az MTI tudósítója azt írta, hogy a menekültek "karlendítésekkel kiabálnak".


A rendőrség a konfliktus résztvevőit szétválasztotta, egy főt előállított a Debreceni Rendőrkapitányságra.

A történtek során egy rendőr megsérült, a Készenléti Rendőrség főtörzsőrmesterét egy kővel megdobták. A rendőr hámsérülését a helyszínen ellátták, más személyi sérülésről a rendőrségnek jelenleg nincs tudomása.

A hivatalos közlemény szerint “a rendőrség kiemelten reagált az eseményekre, kordonokat állított fel, a feldühödött tömeg megfékezése érdekében gázcsapásokat alkalmazott. A rendőrség fenntartja a közrendet, a közbiztonságot Debrecenben.”

Az esetleges további konfliktusok elkerülése érdekében a rendőrség a helyszínen és környékén továbbra is fenntartja a kiemelt rendőri jelenlétet. A helyszíni szemle és az anyagi kár megállapítása folyamatban van.

A 800 főre tervezett táborban jelenleg 1600 menekült tartózkodik. Az incidens miatt ideiglenesen lezárták a befogadóállomást: a táborlakók bemehetnek, de onnan csak alapos indokkal engednek ki bárkit is.

Este fél 7-kor megérkezett a táborba Rácz Róbert Hajdú-Bihar megyei kormánymegbízott és Papp László, Debrecen polgármestere. Ők egy rendőri vezető kíséretében bementek a befogadóállomásra. A helyzet pillanatnyilag nyugodt, a rendőrök még mindig nagy erőkkel vannak a helyszínen. A tábor kapujánál mintegy két tucat migráns tartózkodik.