Kitört egy vulkán – de maximum a leguánokra veszélyes

-

Kitört egy 33 éve szunnyadó vulkán a Galápagos-szigeteken. A vulkán lejtőin van egy csak ezen a szigeten megtalálható leguánfaj élőhelye, de a láva egyelőre nem veszélyezteti azt.


Az ecuadori Galápagosi Nemzeti Park igazgatósága közölte, hogy az 1,7 kilométer magas Wolf vulkán helyi idő szerint hétfőn hajnalban füstöt és lávát kezdett a magasba lövellni. (Itt talál egy képet a kitört vulkánról.) A vulkán a szigetcsoport legnagyobb tagján, az Isabela-szigeten található, a Galápagos-szigetek egyetlen lakott helyétől, Puerto Villamiltól mintegy 115 kilométerre északra.


A szigeten él a világ egyetlen rózsaszínleguán-populációja, de a hatóságok szerint az állatok egyelőre nincsenek veszélyben. A láva délnyugati irányban folyik a hegy oldalán lefelé, míg a leguánok annak északnyugati lejtőjén élnek. A vulkánkitörés a turisták látogatását sem befolyásolja.

A Wolf vulkán legutóbb 1982-ben tört ki.

Az UNESCO világörökségi védelmét élvező Galápagos-szigetek Ecuador partjaitól mintegy ezer kilométerre nyugatra terülnek el a Csendes-óceánban. A rendkívül érzékeny ökoszisztémájú sziget számos olyan állatfaj élőhelye, amelyek sehol máshol nem fordulnak elő a Földön, s ez ihlette Charles Darwin 19. századi angol természettudóst evolúcióelméletének megalkotására.