Kitört az osztrák-magyar határháború

Fotó: MTI / Krizsán Csaba

-

Osztrák és magyar oldalon is fokozott ellenőrzést tartanak a hegyeshalmi határátkelőhelyen - így most már mindkét oldalon hatalmas a torlódás. Ausztria szerint Magyarország jogtalanul ellenőrzi az áthaladókat.


A magyar hatóságok jogtalan határellenőrzést folytatnak az osztrák-magyar határszakaszon - jelentette ki Wolfgang Sobotka osztrák belügyminiszter az osztrák közszolgálati televíziónak (ORF). Az ORF beszámolója szerint kedd estére már az osztrák és a magyar hatóságok is ellenőrizni kezdték az Ausztriába és a Magyarországra beutazókat, ezért délután hatalmas torlódás alakult ki egyes határátkelők mindkét oldalán.

"A magyar-osztrák határszakaszon nincsen schengeni határ, Magyarország teljesen jogtalanul végez ellenőrzést" - mondta a belügyminiszter. A történtek miatt bekérette a bécsi magyar nagykövetet.

Ausztriából Magyarország felé tartóknak kedden három órát kellett várakozniuk, mintegy harminc kilométeres sor alakult ki, és időközben a kerülőutakon - például a B10-es úton - is zsúfolt lett a forgalom. Ausztria felé napok óta hosszú kilométereken torlódnak a teherautók, előfordult, hogy a sor hossza a húsz kilométert is meghaladta, hatórás várakozással, az osztrák ellenőrzés miatt.

Osztrák lapinformációk szerint a határellenőrzést a magyar hatóságok nem jelentették be, és jelenleg megbeszélés folyik a két ország illetékes minisztériuma között a kialakult helyzetről.