Kitört a háború a kormány és a Telekom között

Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

-

A kormány utasította az összes minisztériumot és háttérintézményt, hogy mondják fel szerződéseiket a Magyar Telekommal. Egy órával később pontosított Kovács Zoltán, hogy a mobilinternet-szerződéseket rúgják fel. A kormány felháborodott, hogy a távközlési cég a nőkről szóló mondatai miatt megvonta a támogatást Ákostól.


Kovács Zoltán azt mondta: a kabinet szerdai ülésén foglalkozott a Magyar Telekom döntésével.


A kormány megdöbbenéssel értesült a Telekom lépéséről, amely meggyőződésünk szerint mind a magyar alkotmány szellemével, mind pedig betűjével ellentétes

Hozzátette, hogy „elképzelhető, hogy ez Németországban lehetséges, de mi elfogadhatatlannak tartjuk, hogy ma Magyarországon bárkit véleménye és nézetei miatt ilyen formában diszkriminálni lehessen”. Egyelőre nem tudni pontosan, mennyi szerződésről van szó, de van olyan minisztérium, ahol a 103 ilyen szerződés felmondását már elindították.

Először általánosságban beszélt a kormányszóvivő a szerződésekről, csak a bejelentés után egy órával derült ki, hogy a mobilinternet-előfizetéseket mondják fel. Fideszes forrásból úgy értesültünk, hogy a kormány eredetileg is a mobilinternetes szerződések felmondásáról döntött, elsőre azonban ezt nem sikerült megfelelően kommunikálni.

Ezeket a szerződéseket könnyebb felbontani, a lépésnek jelképes jelentősége van - fogalmazott egy kormányzati forrás. A politikus szerint a szerdai kormányülésen az vetődött fel, hogy az államnak ki kell állnia egy olyan művész mellett, akit a gyerekvállalásról vallott nézetei miatt hátrány ér. Részleteket azonban nem akart mondani arról, hogy pontosan kinek az ötlete volt. Mindenesetre a szerződésbontás jól jön a kormánynak, miután arra készülnek, hogy saját internetszolgáltató cége legyen az államnak.

A bejelentésre beszakadt a Telekom papírja a tőzsdén.A céget megkerestük, egyelőre nem reagáltak, későbbre ígértek tájékoztatást. A 444.hu úgy értesült, hogy a németeket teljesen váratlanul érte a kormány döntése. A lap azt írja, nem volt semmilyen puhatolózás vagy tárgyalás. A magyar kormány a német államnak sem szólt előre, a budapesti német követségen először nem is akarták elhinni, hogy ez megtörtént.

A Portfolio.hu-nak a Telekomnál annyit mondtak, hogy a cégnek "élő szerződései vannak a kormányzati intézményekkel, amelyeket indoklás nélkül nem lehet felmondani." Jelenleg vizsgálják, hogy milyen lépéseket tegyenek.

Közben Kovács Zoltán szóvivő a Reutersnek elmondta: a szerződések felmondása nem érinti a korábban megkötött stratégiai együttműködést. A német távközlési cég ennek keretében 1 milliárd eurós beruházást vállalt a következő 4 évre.A Magyar Telekom szerdán bontott szerződést Ákossal, mert nem tartotta összeegyeztethetőnek a cég szellemiségével az énekesnek azt a nyilatkozatát, hogy a nők dolga a gyerekszülés. Ákos az Echo Tv-nek nyilatkozott, szavai ellen sokan tiltakoztak.


A nőknek nem az a dolguk, hogy ugyanannyi pénzt keressenek, mint a férfiak. Én így érzem.
- Nem az a dolguk?
- Nem az a dolguk.
- Mi a dolguk a nőknek?
- Hát, mondjuk, a női princípiumot beteljesíteni, nem? Hogy, mondjuk, valakihez tartozni. Valakinek gyereket szülni.


A Telekom bejelentése után több fideszes politikus is védelmébe vette Ákost. Lázár János megdöbbent a Telekom lépésén. Szerdán azt mondta, „ez egy véleménydiktatúra, amit a Telekom megengedett magának” és „pont egy német cégnek tudnia kéne, hogy mi az a diktatúra”.

Kocsis Máté, a Fidesz kommunikációs igazgatója is kiállt Ákos mellett, „bódult libbancsokat” emlegetve.


A Napi.hu korábban arról írt, hogy jól megy a Telekom leánycégének, a T-Systemsnek, a cég ugyanis állandó szereplője a kormányzati beszerzéseknek, így például szállítja a Bubi informatikáját, üzemelteti a Futárt és szállítja az új jegykiadó automatákat. Emellett szállít a NAV-nak, a MÁV-nak és a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt.-nek is.


Az ellenzék tiltakozik

A DK feljelentést tesz a kormány ellen hatalommal való visszaélés miatt. A párt a kormány döntését vérlázítónak nevezte. Az MSZP szerint Orbán Viktor új szintre léptette a személyre szabott kormányzást Magyarországon. „Világos, hogy ma Magyarországon a fideszes slepp bármilyen kínos helyzetben számíthat a kormány még kínosabb támogatására” - írja az MSZP.