Bőkezűen támogatja a multicégeket a magyar kormány

Fotó: AFP / KAROLY MATUSZ

-

A munkahelyteremtő beruházásokat ígérő autóipari cégeket nagy összeggel támogatja a kabinet. Európai összehasonlításban Magyarország a második legtöbbet fizető állam.


Az EU-s átlaghoz képest is sokat költ nagyberuházások támogatására Magyarország, és jellemzően német multik kapnak sok pénzt autóipari állásokért - írja az Index. A lap a 2004 és 2016 közötti kormányok beruházásösztönző támogatásait vizsgálta: többek között kiderült, hogy azok az autóipari cégek járnak nagyon jól, amelyektől éppen hogy függetlenednie kellene a magyar gazdaságnak, hiszen egy-egy szélsőségesebb kilengésükkel az egész országot magukkal tudják húzni.

Ha csak a kormány vissza nem térítendő, beruházásösztönző támogatásait nézzük, 2010 óta nagyjából 6 millió forint jutott egyetlen munkahely létrehozására a támogatott cégeknél. És akkor ebben az idetelepülő multiknak juttatott adókedvezmények még nincsenek is benne. A képet árnyalja, hogy egy újonnan létrejövő munkahely áttételesen több munkahelyet is létrehozhat: a kormány által előszeretettel támogatott autóiparban például elég magas ez az érték, egyes számítások szerint akár 2,35 is lehet, ami azt jelenti, hogy 100 új munkahely a teljes gazdaság szintjén 235 új munkahelyet hoz létre a konkrét beruházás által generált kereslet miatt. Az Európai Bizottság számításai szerint minden új feldolgozóipari munkahely 0,5-2 másik munkahelyet hoz létre más szektorokban.

2003 óta létezik egy olyan gazdaságpolitikai eszköz, aminek a beruházások ösztönzése a célja: ezt egyedi kormánydöntéssel kiadható vissza nem térítendő támogatásnak hívják, és olyan beruházásokhoz lehet igénybe venni, amik megvalósítása előtt a cégek ígéretet tesznek arra, hogy a beruházással adott számú munkahelyet teremtenek. Ezek a pénzek nem EU-s forrásból, hanem a magyar költségvetésből származnak.

2010 óta a kormány a vissza nem térítendő támogatásoknak mindössze negyedét adta magyar cégeknek. Külföldi cégek közül a legtöbbet német, indiai, amerikai és japán cégek kaptak. A Fidesz-kormányok még több pénzt is osztottak ki, mint a 2004 és 2010 közötti kormányok. 2004 óta a kormányok összesen nagyjából 199 milliárd 815 millió forintot osztottak ki ilyen fajta támogatásokra, 2010 óta pedig 129 milliárd 932 millió forint ment ilyen célra.

2014-ben az indai Apollo Tyres kapott kb. 16 milliárd forintot kapott a 146 milliárdos gyöngyöshalászi beruházásához, ami 975 új munkahelyet hozott létre. Szintén nagyobb összegű támogatás volt a Tisza-TK 9,25 milliárdos támogatása: 550 munkahely lett ezért a pénzért cserébe beígérve az új gabonafeldolgozó-gyárban. Az Audi győri gyárának fejlesztéséhez 2015-ben 6 milliárd forintot kapott, és szintén nagy összegű támogatást kapott tavaly a Master Good Termelő és Kereskedelmi Kft, a győri Graboplast, illetve a német Wupperman és a svájci Insterspan Faipari Kft. is.

Ha 2004 óta nézzük az összes támogatást, akkor szintén a német cégek vannak a támogatási lista élén: 2004 óta összesen csaknem 69 milliárd forintnyi vissza nem térítendő támogatást kaptak. A magyar tulajdonú cégek ennek összesen nagyjából a felével kellett beérniük. Az egy munkahelyre jutó támogatás összege alapján a legdrágábban az Auditól vásárolt munkahelyeket a kormány: a 2008-as 5,3 milliárdos támogatás 150 munkahelyet hozott létre, ami azt jelenti, hogy egy munkahely nagyjából 35 millió forintba került ebben az esetben.