Kitiltották az RTL Klubot az Országgyűlésből

Fotó: MTI/MTVA / Máthé Zoltán

-


Kitiltotta az Országgyűlésből Kövér László házelnök az RTL Klub munkatársait. Erről az RTL számolt be a honlapján. Nyilvánosságra hozták a kitiltásról szóló levelet is, amelyet az Országgyűlés sajtófőnöke írt Kotroczó Róbert hírigazgatónak.

Csütörtökön nem engedték be az RTL Híradó stábját arra a sajtótájékoztatóra, amelyet a NATO főtitkára és Orbán Viktor tartott. A stábot végül a parlamenti őrség egyik alezredese vezettette ki az épületből.

A Miniszterelnökség szerint a tájékoztató nem volt nyilvános, a miniszterelnök és a NATO főtitkára "csak közösen, élőben jelentkeztek be az állami tévé adásába". A NATO hivatalos oldalán viszont sajtónyilatkozatként tüntették fel az eseményt.

Az Országgyűlés sajtófőnöke levelében azt írta, az RTL Klub munkatársai megsértették a parlamenti sajtótudósítás rendjére vonatkozó házelnöki rendelkezést.

“Kövér László házelnök mindaddig nem kívánja lehetővé tenni az RTL Klub újságíróinak, hogy személyesen tudósítsanak az Országgyűlés munkájáról, ameddig az RTL garanciát nem vállal arra, hogy hasonló incidens a jövőben nem fordul elő” - írta a sajtófőnök.

Schiffer András, az LMP frakcióvezetője közleményében felszólította Kövér Lászlót, hogy vonja vissza döntését. Szerinte ha a stáb tagjai megsértették a sajtótudósításra vonatkozó szabályokat, akkor is csak az adott személyekre vonatkozhat kitiltás, de egy teljes csatornára nem.

Schiffer szerint az országházi sajtótudósítás rendje nem vonatkozhat a Miniszterelnökség sajtóeseményeire, csak parlamenti tudósításra és egyéb kapcsolódó sajtóeseményekre. Így a kitiltás ebben a formában teljesen megalapozatlan. Amennyiben a kitiltást nem vonják vissza, az LMP büntetőfeljelentést, illetve a médiahatóságnál bejelentést tesz, írták.