Kitiltották a krími tatárok vezetőjét a félszigetről

Fotó: AFP / ADEM ALTAN / AFP / ADEM ALTAN

-

Öt évre kitiltották az Oroszországhoz csatolt Krímből Musztafa Dzsemiljevet, a krími tatárok vezetőjét, az Ukrajnában kormányzó Haza párt képviselőjét – közölte kedden a krími tatárok képviseleti-döntéshozó intézménye, a medzslisz.


Lilia Muszlimova, a testület szóvivője közölte, hogy Dzsemilevnek, aki a Krímből Kijevbe utazott, a határőrök átadtak egy dokumentumot, amelynek értelmében öt évig megtiltják neki a belépést az Oroszországi Föderáció területére – írta az Interfax. A szóvivő Facebook-oldalán azt is írta, a Krímben megtiltották, hogy a helyi tévében szerepeljen Refat Csubarov, a medzslisz elnöke, valamint Musztafa Dzsemiljev, a medzslisz volt elnöke. A bejegyzés szerint a krími tatároknak sugárzó adó, a GTRK Krím munkatársainak értesülése szerint keddtől a két vezető, valamint a medzslisz tagjai nem jelenhetnek meg a képernyőn. Az értesülést az Interfax Ukraina ukrán hírügynökség internetes oldala ismertette. A 2,2 milliós Krím félsziget népességének 12-15 százalékát teszik ki a krími tatárok, akik nagyrészt bojkottálták a Krím hovatartozásáról március 16-án megrendezett népszavazást. A tatár közösség bizalmatlanul viszonyul Moszkvához. Ellenérzésük abban gyökerezik, hogy Sztálin 1944-ben több mint 150 ezer tatár nemzetiségű krími lakost deportált közép-ázsiai szovjet köztársaságokba. Azzal gyanúsították őket, hogy a második világháború idején együttműködtek a náci Németországgal. Nem hivatalos becslések szerint a deportáltak negyven százaléka a következő két évben meghalt. Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfőn bejelentette, hogy rendeletben rehabilitálta a krími tatárokat, örményeket, németeket, görögöket, mindazokat a népeket, amelyeket elnyomtak a sztálini önkény idején.


Turcsinov: Oroszország és „terroristái” megszegik a genfi egyezséget

Oroszország és Ukrajnában tartózkodó „terrorista egységei” tüntetőleg nem hajlandók teljesíteni a genfi egyezségben foglalt megállapodásokat – jelentette ki Olekszandr Turcsinov ideiglenes ukrán államfő Joe Biden amerikai alelnökkel kedden Kijevben folytatott megbeszélésén. Az ukrán politikus kijelentette: ahelyett, hogy a „terroristák” letennék a fegyvereket, és elhagynák az általuk elfoglalt hivatali épületeket, hétfőn újra elfoglalták a városi rendőrkapitányságot a Donyeck megyei Kramatorszkban, a rendőrfőnököt pedig túszul ejtették. Leszögezte, hogy Ukrajna megfelelő válaszlépéseket fog tenni. Biden pedig segítséget ajánlott az ukrán gazdaság rendbetételéhez, de figyelmeztetett, hogy Kijevnek le kell győznie a járványszerű korrupciót – beszédéről itt írtunk bővebben.