Kitiltják a turistákat a lakásokból a Baleár-szigeteken

Forrás: Airbnb

-

Csak házakat lehet turisztikai céllal kiadni, csak bizonyos körzetekben. A helyi lakosokat védik.


Akár 40 ezer eurós, azaz 12 millió forintos büntetést is kaphat a Baleár-szigeteken az az ingatlantulajdonos, aki társasházi lakását turisztikai céllal adja ki – mondta Biel Barceló, a helyi kormányzat turizmusért felelős tanácsosa. A szigeteken valójában ez már 2012 óta illegális tevékenységnek számít, és azóta nem is adtak ki erre engedélyt a lakástulajdonosoknak. A szigeteken kizárólag házak esetében hagyták jóvá a turisztikai célú, rövidtávú bérbeadást.

Ám az intézkedés nem hozta meg a várt eredményt, ezért a bírság összegét a korábbi ötszörösére emelték, és több ponton módosították a törvényt. Mostantól a bérleményeket hirdető szállásfoglaló online platformok – például az Airbnb vagy a HomeAway –, továbbá az utazásszervezők és az utazási irodák is felelősséggel tartoznak, és akár 400 ezer eurós (121 millió forint) pénzbüntetésre számíthatnak, ha illegális szálláshelyeket hirdetnek. A Baleár-szigetek kormánya 15 napos határidőt adott, hogy eltávolítsák kínálatukból az illegális ingatlanokat.

Az ellenőrzés egyszerű lesz, mert elég csak kérni egy kiadott lakás tulajdonosát, hogy mutassa be a 30 napnál hosszabb időre szóló bérleti szerződést, valamint a bérlő által adott letét igazolását – mondta Barceló. Az online platformokon hirdetett lakások a jövőben automatikusan illegálisnak minősülnek.

A Baleár-szigeteken (Mallorcán, Ibizán, Menorcán, Formenterán) a következő egy évben nem adnak ki új engedélyeket ingatlanok turisztikai célú felhasználására. Minden egyes sziget helyi vezetésének ennyi ideje van, hogy eldöntse, mely zónákban, milyen típusú és összesen hány ingatlan kiadását engedélyezi. A tulajdonosok ezután kérelmezhetik működési engedélyük kiadását.

A turistáknak a helyi kormányzat létrehoz egy mobiltelefonos applikációt, amivel ellenőrizhetik, hogy a bérelni kívánt ingatlan rendelkezik-e a szükséges engedélyekkel.

"Felelős, fenntartható és kiegyensúlyozott turisztikai modell" – így határozta meg Barceló, hogy mit kívánnak elérni az intézkedéssel. Jelenleg az okoz problémát, hogy a turisták miatt a lakásbérleti díjak nagyon megemelkedtek, és a helyiek vagy azok, akik munka miatt költöznének a szigetekre, nehezen találnak megfizethető otthont.

A Baleár-szigetek Spanyolország harmadik legnépszerűbb turisztikai úti célja volt 2016-ban, az országba látogató 75,6 millió turista közül 13 millió választotta. Spanyolországban a turizmus a GDP 11 százalékát adja, és mintegy 2,5 millió embernek jelent munkát.