Kiterjesztették a Richter méhmióma elleni szerének engedélyét

Fotó: MTI/MTVA / Bruzák Noémi

-

A Richter méhmióma elleni, eredeti készítménye a szakaszos, hosszú távú kezelésre is engedélyt kapott az Európai Bizottságtól (EB). A hírt a gyógyszergyár jelentette be a Budapesti Értéktőzsde honlapján.


Az EB döntése az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) áprilisban kiadott pozitív véleménye alapján született meg, és a kiterjesztett forgalomba hozatali engedély az Európai Gazdasági Térség valamennyi országára érvényes. Az Esmya nevű készítmény eredeti forgalomba hozatali engedélye a méhmióma tüneteinek műtét előtti kezelésére vonatkozott. A szakaszos kezelésekre most kiadott engedély lehetőséget teremt a méhmiómák hosszú távú gyógyszeres kezelésére, valamint a műtéti beavatkozás esetleges elkerülésére.

A gyógyszert a Richter 2010-ben megvásárolt, 100 százalékos tulajdonú leányvállalata, a svájci PregLem fejlesztette ki. A készítmény 2012-ben kapott forgalomba hozatali engedélyt az Európai Unióban, és a legtöbb uniós országban társadalombiztosítási támogatást is kapott. A szerből származó bevétel 2014-ben a Richter 1,146 milliárd eurós bevételéből 33,6 millió eurót tett ki.