Kitart a kormány amellett, hogy nincs támogatás Paks II-ben

Fotó: MTI / Sóki Tamás

-

Minden korábbinál komolyabb veszélybe került a paksi atomerőmű tervezett bővítése, miután az Európai Bizottság eljárást indított tiltott állami támogatás gyanúja miatt. A kormány hat nappal a levél nyilvánosságra hozatala után reagált, és ragaszkodik ahhoz, hogy szó sincs támogatásról, a beruházás ugyanis megtérül majd.


A magyar kormány továbbra is azon az állásponton van, hogy a tervezett Paks II atomerőmű pénzügyi konstrukciója nem számít állami támogatásnak, vagyis nem ellentétes az európai uniós elvekkel – derül ki a Miniszterelnökség kedden kiadott közleményéből. Mint arról beszámoltunk, az Európai Bizottság a múlt héten hozta nyilvánosságra Margrethe Vestager versenyjogi biztos november 23-i keltezésű levelét, amelyben közölte, hogy tiltott állami támogatás miatt eljárást indít az atomerőmű-beruházás ügyében.

A kormány akkor nem reagált a megkeresésünkre, a hat nappal később kiadott közlemény szerint azonban kitartanak amellett, hogy szó sincs tiltott állami támogatásról, hiszen a beruházás „a szabadpiaci körülmények között is versenyképes és megtérülő”, a Bizottság pedig a közel két éves versenyjogi egyeztetéseket követően sem tudott olyan érvekkel előállni, amely ezt megcáfolná. Vestager levelében azt írta, legalábbis gyanús, hogy az orosz hitel és a saját forrás állami támogatásnak minősül, mivel a befektetett pénz nem fog megtérülni.

„A kormány álláspontja szerint a Paks II bevételei elegendőek lesznek minden költség fedezésére, beleértve a tőkét, a tőke költségeit, az üzemanyag, az üzemeltetés, a karbantartás, a hulladékkezelés és a majdani leszerelés költségeit is” – írja ellenben a Miniszterelnökség, amely szerint ezt a Rothschild bankház által, nemzetközi összehasonlító adatok alapján elkészített részletes gazdasági elemzés is megerősítette.

A kormány hivatkozik a finnországi, Hanhikivi 1 atomerőművi beruházásra is, „amely műszaki tekintetben nagymértékben hasonlít a Paks II projekthez”. Ezt a projektet egy konzorcium finanszírozza, amelyben magánbefektetők is szerepet vállaltak, akik nyereségességet várnak el az atomerőműtől. A konzorciumban ugyanakkor önkormányzati és orosz állami tulajdonú szereplők is jelen vannak, a Bizottság még sem kérdőjelezte meg, hogy a „finn testvérprojekt” piaci alapon, állami támogatás nélkül valósul meg.

A Miniszterelnökség szerint a Bizottság számos módszertani hibát vétett a megtérülési számítások során, amire felhívták a figyelmét. „A magyar kormány áll a formális vizsgálat elé, amelynek során fenntartjuk, hogy a beruházás nem tartalmaz állami támogatást” – áll a közleményben. Egyáltalán nem biztos ugyan, hogy az atomerőmű ügyében, de Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter kedden reggel épp Brüsszelbe utazott – szúrta ki Jávor Benedek, a PM európai parlamenti képviselője.