Kit érdekel a Trónok harca? Jönnek a ránk szabott sorozatok

Forrás: HBO

-

Az HBO egyre több kelet-közép-európai sorozatot gyárt, kaptunk már '69-es cseh történelmi-politikai miniszériát, román thriller-drámát kettős életet élő taxissal és persze nálunk is nagy a pörgés: a Társas játék és a Terápia után novemberben jön az Aranyélet. Áttekintjük az egyre gazdagabb választékot.


Saját, de nem feltétlenül eredeti

Az HBO neve ma már egyet jelent a saját gyártásban készült sorozatokkal: ilyen volt például a Drót és a Maffiózók, ma meg ilyen a Trónok harca vagy a Csajok. Az elmúlt években az amerikai csatorna kelet-közép-európai leágazásainál is megjelentek a helyi gyártású produkciók, amelyekből egyre több és több készül. A magyar HBO nemrég mutatta be a novemberben érkező Aranyélet új előzetesét, és idén nyáron kezdték vetíteni itthon a romániai HBO sorozatát, Az árnyakat is.

A saját gyártású sorozat persze nem feltétlen jelent eredeti ötletet. A kelet-európai HBO-csatornákon például a Terápia helyi változatai jelentek meg először, ami eredetileg egy izraeli sorozat volt, amiből aztán lett egy amerikai remake, és ebből született román, cseh és lengyel verzió is. Ez az a sorozat, amiből nem hetente, hanem naponta kapjuk az új részeket, amelyekben egy pszichológus és páciensei találkozásait láthatjuk.


Mácsai Pál a Terápiában


A Terápiának természetesen lett magyar változata is (Mácsai Pál főszereplésével), de itthon saját gyártású sorozatként előbb a Társas játékot mutatták be. Ennek is megvan az izraeli eredetije, és később ugyanúgy megcsinálták más országokban is. A magyar változat első évadja még csak kicsit tért el az eredetitől, például a virágboltos fiúból bicikliszervizes fiú lett, viszont a második évad már teljesen saját forgatókönyvön alapult.


Simon Kornél és Martinovics Dorina a Társas játékban


A Terápia magyar változata is hasonlóan alakult: amíg az első évadban inkább ragaszkodtak az eredetihez (jó, azért a vadászgéppilóta a magyarban nem volt benne), a másodikban már sokkal több volt az önállóság, ami kifejezetten jót tett a sorozatnak.


Olthatatlan


A csehek és a lengyelek már megkapták a magukét

A Terápia és a Társas játék tehát valahol félúton van az adaptáció és a száz százalékos saját gyártású sorozat között, de azóta már megjelentek a kifejezetten helyi ötletekre épülő alkotások is. A legelső ilyen a Csehországban készült és 2013-ban bemutatott háromrészes Olthatatlan volt, amit Agnieszka Holland rendezett. Arról szól, hogy mi történt Prágában 1969-ben azután, hogy Jan Palach Csehszlovákia megszállása ellen tiltakozva felgyújtotta magát a Vencel téren.Az Olthatatlan után a régióban a lengyelországi A falka (előzetes) volt a következő saját fejlesztésű HBO-darab. Ez a lengyel-ukrán határ mentén játszódik, és rögtön az elején felrobbantanak benne egy lengyel határőrosztagot, csak egy túlélő marad. Ő Rebrow (Leszek Lichota) kapitány, akinek nemcsak a kollégái és barátai haltak meg, hanem a szerelme is odaveszett, és a folytatásban az ő nyomozását követhetjük. A balhé természetesen felsőbb szinteket is érint, a szálak pedig Ukrajnába is átérnek.


A falka

Leszek Lichota A falka című sorozatban


A román taxis kettős élete

Ezután jött Románia Az árnyakkal, amit a tavalyi év legvégén mutatott be a helyi HBO, és idén nyáron már itthon is elkezdtek sugározni. Főhőse egy bukaresti taxis, feleséggel és két gyerekkel, aki igazából kettős életét él: ha épp nem szállít utasokat, akkor a Kapitány nevű alvilági vezérnek dolgozik pénzbehajtóként. Relu sofőrnek (Serban Pavlu) nem egyszerűk a mindennapjai: a családja mit sem sejt unortodox másodállásáról, és mivel elég kemény fickókkal van dolga, egyre nehezebben tudja elrejteni a nyomokat, ráadásul a Kapitány is rábízza a fiát, nehogy a gyerekből valami nyámnyila gyík legyen, hiszen az sokat ártana a gengszter renoméjának.Az árnyak amúgy szintén remake, de ennek nem Izraelből jött az eredetije, hanem Ausztráliából: a Small Time Gangster című sorozat feldolgozása, természetesen romániai sajátosságokkal dúsítva. Az is változás az eredetihez képest, hogy amíg az 25 perces epizódokból állt, itt dupla hosszúságú egy-egy rész.


Az árnyak

Serban Pavlu Az árnyakban


Az Olthatatlan, A falka és Az árnyak más-más témákat járnak körbe, ami viszont közös bennük, hogy mindegyik alkalmazkodik ahhoz a trendhez, hogy a mai sorozatoknak már filmszerű élményt kell nyújtaniuk. Aki habzsolja mondjuk az amerikai sorozatokat, annak ez nem újdonság, de Európa keleti részén korábban kevés példa volt arra, hogy hasonló minőségű produkciót gyártsanak egy országon belül. Ha valami hiányzik belőlük, akkor az az ilyenféle sorozatgyártás tapasztalata, de ezzel nem lehet mit csinálni, az HBO is csak pár éve feküdt rá az itteni sorozatok készítésére.


Aranyélet

Thuróczy Szabolcs, Döbrösi Laura, Olasz Renátó és Ónodi Eszter az Aranyéletben


Jönnek a budai gengszterek

November 8-án indul a következő saját sorozat, az Aranyélet, többek között Ónodi Eszter, Anger Zsolt és a Társas játékban is szereplő Thuróczy Szabolcs főszereplésével. A Dyga Zsombor és Mátyássy Áron rendezésében készült sorozatnak is van eredeti változata, ami történetesen finn, és az a címe, hogy Helppo Elämä, de a családi drámát és budai gengsztertörténetet ötvöző széria mégsem egyszerű adaptáció, sőt.

Korábbi cikkünkben számoltunk be arról, hogy a forgatókönyvírók (Tasnádi István, Zomborácz Virág és Bárány Márton) új sztorikat, új karaktereket találtak ki, és annyit nyestek le a finn eredetiből, hogy arra már alig emlékeztet az ő változatuk.Na, de mikor lesz végre olyan sorozat a magyar HBO gyártásában, aminek végképp semmi köze egy másik sorozathoz? Még egy kis idő kell hozzá, de annyira sok nem. Még tavasszal beszélgettünk Krigler Gáborral, a csatorna forgatókönyv-fejlesztésért felelős producerével, az HBO nagy sikerű forgatókönyv-pályázatáról, és többek között annak nyerteséről, a Gyilkos halom című alföldi szociodrámáról, amiben a magyar-román kapcsolatok is nagy szerepet kapnak. Krigler szerint ebből leghamarabb 2017-ben lesz sorozat, de mint látszik, bőven akad addig is néznivaló.


Kövesd a VS.hu kultúrarovatát a Facebookon!