Kiszorították a légtérből a szír rezsim vadászgépét

Fotó: AFP / STRINGER

-

A Szu-22-es a kurdokat és a lázadókat támadta.


Az USA-vezette koalíció harci gépe a légtér elhagyására kényszerített egy szíriai Szu-22-es vadászbombázót, mert a kurd és arab milíciákból álló Szíriai Demokratikus Erők (SDF) állásait támadta. Az incidens kedden, Tabka környékén történt, 55 kilométerre az Iszlám Állam rakkai fellegvárától. Pár napja az amerikai légierő F/A-18-asa lelőtt egy szíriai Szu-22-est.

Kedden a koalíció úgy ítélte meg, hogy a szíriai vadászbombázó az SDF állásait támadja. A koalíciós vadászgép jelezte, hogy gépe felfegyverzett, majd figyelmeztető manővert tett. A szír Szu-22-es megváltoztatta repülési irányát és elhagyta a légteret.

A szíriai hadsereg egy másik helyszínen, Bir-Kaszab térségében támadást indított a szélsőségesek állásai ellen. Sikerült elfoglalniuk egy magaslatot, ahonnan a térséget ellenőrzésük alatt tarthatják. Bir-Kaszabtól vezet az út Dumeirhez, ahol a szíriai légierő egyik támaszpontja található.

A térségben jelentős erőket mozgósítottak a kormánycsapatok és a damaszkuszi rezsim oldalán harcoló síita fegyveresek. Az alakulatokat páncélosok és a légierő is támogatja. A harcok az Irakkal és Jordániával határos területeken folynak at-Tanf határátkelőhely közelében.

A térség többnyire az USA és szövetségeseik által támogatott, felfegyverzett ellenzék ellenőrzése alatt áll. At-Tanfban egy kiképző központ is van, ahol amerikai és brit különleges egységek is tartózkodnak.