Kiszivárogtak a német szélsőjobb küldötteinek adatai

-

Kétnapos programalkotó kongresszust tart Stuttgartban az Alternatíva Németországnak nevű, parlamenten kívüli párt. A küldöttek adatai, nevük, születési dátumuk, telefonszámuk, e-mail címük a második napon az interneten jelentek meg.


Nyilvánosságra kerültek a legnagyobb parlamenten kívüli német párt, az Alternatíva Németországnak (AfD) stuttgarti programalkotó kongresszusán részt vevő küldöttek adatai. Az interneten a több mint kétezer küldött neve, születési dátuma, lakcíme, telefonszáma, e-mail-címe és párttagsági sorszáma jelent meg. Az AfD társelnöke, Jörg Meuthen a párt közleménye szerint úgy véli, hogy a listát megjelentető portál „baloldali szélsőségesekhez köthető”.

A lista az indymedia.org egy német nyelvű oldalán jelent meg. A portálon olvasható bemutatkozás szerint az Indymedia „társadalmi mozgalmak decentralizáltan, világszerte szervezett hálózata”, az indymedia.org pedig egy „platform, amely lehetőséget kínál ezeknek a mozgalmaknak, hogy állami ellenőrzés és kapitalista érdekek befolyása nélkül terjesszenek beszámolókat, tapasztalatokat, elemzéseket és álmokat”, hogy így kialakuljon egy „ellennyilvánosság”.

A 2013-ban alapított AfD a szombat–vasárnapi stuttgarti kongresszuson alkotja meg első részletes programját. Jörg Meuthen szerint a párt „modern konzervatív”, illetve „szabadságelvű” és „hazafias” politikai erőként kívánja meghatározni magát.

Helyszíni beszámolók szerint vasárnap véglegesítették a programnak azt a részét, amely szerint „az iszlám nem tartozik Németországhoz”, ezért a többi között be kell tiltani a test egészét takaró muzulmán női öltözékek nyilvános viselését, a minaretek építését és a müezzinek tevékenységét, és nem szabad muzulmán intézményeknek megadni az egyházakat megillető közjogi testületi jogállást. A programban valószínűleg szerepel majd egyebek között a sorkatonai szolgálati kötelezettség visszaállítása, az atomerőművek bezárását és a kieső termelés megújuló forrásokra alapozó pótlását jelentő, úgynevezett energiapolitikai fordulat leállítása, az euróövezet felszámolása és helyette egy új valutaunió, az „északi euró” létrehozása, valamint az EU átalakítása a „nemzetállamok Európája” modell alapján. Benne lesz a programban az is, hogy lazítani kell a fegyvertartási szabályokon, bevándorlás helyett a gyerekvállalás ösztönzésével kell törekedni a demográfiai gondok kezelésére, az oktatásban pedig – az elnökség indítványa szerint – a „homo- és transzszexualitás egyoldalú hangsúlyozása” helyett a hagyományos családmodellt kell a középpontba helyezni.

Az AfD országos választói támogatottsága a közvélemény-kutató intézetek mérései alapján 10,5 százalék és 14 százalék közé tehető.