Kiszivárgott, miről tárgyalnak a Bilderberg-konferencián

Fotó: AFP / JOSEP LAGO / AFP / JOSEP LAGO

-

Hét napirendi pont került nyilvánosságra a Koppenhágában zajló Bilderberg-konferenciáról. A témákat a Russia Today (RT) műsorvezetője tette közzé azt állítva, hogy azok nem azonosak a hivatalosan meghirdetett napirenddel. A tanácskozáson Bajnai Gordon volt miniszterelnök is részt vesz.


Daniel Estulin, az RT újságírója régóta figyelemmel követi a Bilderberg-csoport rendezvényeit. Az orosz hírügynökség oldalán hét témát nevezett meg a kilenc közül. A napirendet a hivatalosan kiadottal összehasonlítva látható, hogy az eredetiben 11, Estulin szerint 9 pont szerepel. Az újságíró a következő hetet hozta nyilvánosságra: 1. Nukleáris diplomácia és megállapodás Iránnal A csoport már egy ideje figyelmeztet az oroszok, a kínaiak és az irániak közötti lehetséges szövetségre. Erre lehetne hatással az Irán atomprogramjára nehezedő nyugati nyomás. 2. Az Oroszország és Kína közötti gázmegállapodás Az ukrán válság veszélyezteti Európa orosz gázzal történő ellátását. Moszkva megoszotta gázkereskedelmét Kínával egy hosszú távra szóló szerződés keretében. Peking helyettesítheti az EU-t mint az oroszok első számú gázkereskedelmi partnerét. Ez erősíti Oroszország ukrajnai pozícióját, aláásva Washington szándékát, hogy ellenőrizhesse a tranzitgázvezetékeket. 3. A nacionalista szólamok Európában Az európai parlamenti választáson megerősödtek az euroszkeptikus pártok az Egyesült Királyságtól Magyarországon át Görögországig, csapást mérve az Európai Unió egységére.  A nemzeti szinten vezérelt és megosztott Európa mintha vonakodna elfogadni a globalizációt. 4. Az EU-s internetszabályozási kérdések Az Edward Snowden kirobbantotta megfigyelési botrány világszerte tiltakozásokat váltott ki a magánélet védelmét követelő emberek részéről. Az európai politikusok nem hagyhatják figyelmen kívül a magánélet védelmére irányuló felszólításokat, ami még nehezebbé teheti az adatgyűjtést. Ez azonban nem valósítható meg azonnal, amint az az NSA állítólagos németországi megfigyeléséről készült vizsgálatból kiderült. 5. Kiberhadviselés és ennek hatása az internet szabadságára A pusztító hatású kibertámadások lehetősége gyorsan növekszik, ahogy az élet minden területén nő az internet szerepe. Az államok által támogatott hackertámadások, amelyek ürügyként szolgálhatnak az internet korlátozására, gyengíthetik az internetnek a biztonság megteremtésében betöltött szerepét. 6. Ukrajnától Szíriáig: Obama külpolitikája Barack Obama kritikusai azért hibáztatják az elnököt, mert elárulta Amerika vezető szerepét az amerikai érdekek védelmében Szíriában, legutóbb pedig Ukrajnában. Obama egy újabb nyilatkozatában a diplomácia és a közös fellépés alkalmazását helyezte előtérbe a katonai akciók helyett. A Bilderberg-tanácskozáson megvitatják, vajon ez a szándék bukásra van-e ítélve. 7. Klímaváltozás Ez visszatérő téma minden nemzetközi konferencián, nemcsak a Bilderberg-tanácskozáson. Az emberek gyanakvóak a (politikai és gazdasági) elit által eufemizmussal éghajlatváltozásnak nevezett jelenséggel kapcsolatban; azt úgy tekintik, mint bizonyos nemzetek iparosítását azzal a céllal, hogy a globális gazdaságot irányításuk alatt tartsák, illetve létrehozzák a gazdasági növekedés lehetséges központjait.


Mi is az a Bilderberg-csoport?

Zártkörű elitklubnak vagy titkos társaságnak szokás nevezni azt a befolyásos politikusokból, üzletemberekből, tudományos kutatókból, gazdasági döntéshozókból álló csoportot, amely először a hollandiai Bilderberg Szállodában tartotta megbeszélését (innen az elnevezés). A találkozók a nyilvánosság kizárásával zajlanak, azokról még sajtóközleményt sem adnak ki. A mostani találkozón ott van az Európai Bizottság alelnöke, Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár, az Airbus, a Shell, valamint az Axel Springer vezérigazgatója és az Economist főszerkesztője is. A találkozón részt vesz rengeteg bankvezér, Eric Schmidt Google-főnök és Craig J. Mundie Microsoft-vezér.
Az idei ülést Henri de Castries, az AXA biztosító és pénzügyi csoport elnök-vezérigazgatója vezeti, a meghívottak között a sok politikus (Henry Kissinger korábbi amerikai külügyminiszter, a svéd külügyminiszter, Beatrix holland királynő vagy a portugál és a holland egészségügyi miniszter) mellett ott van Bajnai Gordon volt miniszterelnök, az Együtt-PM társelnöke is.