Kiszivárgott, hogy Oroszország kétezer katonát vesztett Ukrajnában

-

Az orosz sajtóból érkezett újabb bizonyíték arra, hogy igenis harcolnak orosz katonák Kelet-Ukrajnában.


Miközben Moszkva továbbra is tagadja, hogy katonái részt vesznek a kelet-ukrajnai fegyveres harcokban, egy tekintélyes orosz hírportál – minden valószínűség szerint véletlenül – leközölte, hogy Oroszország 2015 február elejéig kétezer katonát veszített a konfliktusban.

Az információt a Gyelovaja Zsizny (Üzleti élet) című hírportál hozta nyilvánosságra egy olyan cikkben, amely a hadsereg költségeiről szólt. A jelentés azóta eltűnt a felületről, a Forbes magazin által ismertetett kivonata azonban továbbra is elérhető. Az eredeti cikkben nemcsak a halottak, hanem a sebesült orosz katonák száma is szerepelt: 3200-an szenvedtek súlyos sebesülést a harcokban.

A The Independent nevű brit napilap emlékeztetett arra, Vlagyimir Putyin orosz elnök májusban elrendelte, hogy a katonai veszteségek minősüljenek államtitoknak. A múltban ez csak háborúk idején volt így. A döntés meghozatala után Dmitrij Peszkov, az államfő szóvivője tagadta, hogy Putyin az ukrajnai harcokkal összefüggésben rendelkezett így.

A kiszivárgott információk szerint a Kelet-Ukrajnában elesett katonák hozzátartozói hárommillió rubelt (kb. 12,7 millió forintot) kapnak az államtól, a sebesültek pedig félmilliót. A zsoldosoknak napi 1800 rubel jár.

Brit értékelések szerint a napvilágra került számok csak újabb bizonyítékát jelentik annak, hogy Oroszország katonai akciókat hajt végre Kelet-Ukrajnában. James Nixey, a brit külügyminisztérium Oroszországért és Eurázsiáért felelős részlegének vezetője szerint hiteles fénykép- és műholdfelvételek, valamint tanúvallomások is azt támasztják alá, hogy orosz katonák harcolnak Ukrajnában. Úgy véli, elkerülhetetlen volt, hogy orosz részről előbb-utóbb becsúsznak hibák, ezt tükrözi a mostani információk nyilvánosságra kerülése.

Arra a kérdésre, hogy a halott és a sebesült katonák számának nyilvánosságra kerülése milyen hatással lehet Vlagyimir Putyin hosszú távú stratégiájára, a brit szakértő azt válaszolta, az orosz közvélemény szemében idővel egyre népszerűtlenebb lesz a konfliktusban való részvétel.

„A felmérések első ránézésre azt tükrözik, hogy az oroszok nagy arányban támogatják a háborút, de ez csak propaganda. Ha ennél mélyrehatóbb kérdéseket tesznek fel, például azt, akarják-e, hogy Oroszország belekeveredjen egy orosz áldozatokat követelő háborúba Ukrajnában, a támogatás drámaian, 50 százalék alá csökken.”

„Putyin számára nincs kiút: nem engedheti meg, hogy elveszítse a háborút, amelyet azonban nem is tud megnyerni. Oroszország számára ez zsákutca, a gazdaság csökken, csakúgy, mint a háború támogatottsága.”