Kiszivárgott, hány orosz katona esett el Kelet-Ukrajnában

Fotó: AFP / GENYA SAVILOV

-

Az információkat, amint kikerültek az internetre, levetették. Az oldalt azonban sikerült időben lementeni, így derült ki, hogy Oroszország fegyverekkel támogatja a Kelet-Ukrajnában harcoló katonákat.


Idén február 1-jéig több mint 2 ezer orosz katona esett el, 3200-an pedig súlyosan megsérültek a kelet-ukrajnai harcokban – írja a 444.hu a Forbesra hivatkozva. Ez úgy derült ki, hogy közzétették az ország hadi kiadásait. Eszerint a teljes katonai költségvetés összege 50 milliárd dollár. Ennek töredéke, 20 millió dollár jut az elesettek és sebesültek kárpótlására. A szövegbe belekerült az is, hogy idén február 1-jéig több mint 2 ezer elesett katona családjának és 3200 súlyos hadi sérültnek fizettek kártérítést. Vagyis ennyi áldozata biztosan van az orosz–ukrán konfliktusnak.


A beszámolót gyorsan levették a netről, a Novy Region nevű ukrán lap viszont még időben lementette az oldalakat.

Paul Roderick Gregory, a Forbes publicistája szerint ez a történet egy fontos ponton mindenképp megdönti a putyini mítoszt. Ilyen kártérítésre ugyanis csak a hivatásos katonák jogosultak, amiből következik, hogy az orosz hadsereg az, amelyik harcol a konfliktuszónában.