Kiszivárgott a Nézőpont Intézet egy VIP-kutatása

Fotó: iStockphoto / master-garry

-

Az Index által megszerzett kutatásból sok minden kiderül.


A Nézőpont Intézet VIP-kutatásait csak a megrendelőnek szokta eljuttatni, nyilvánosságra nem szokta hozni, vagy csak egyes részeredményeit. Most viszont az Index birtokába jutott egy februári.


A februári felmérésből az intézet akkor csak annyit közölt, hogy a pedagógustüntetésből nem profitált sokat az ellenzék, azt viszont már nem hozta nyilvánosságra, hogy a megkérdezettek kétharmada szerint jogos a pedagógusok elégedetlensége. A válaszolók 60 százaléka szerint túlzottan központosított az oktatási rendszer, 33 százalékuk támogatja csak a Fidesz oktatáspolitikáját. A pedagógusok elégedetlenségével 65 százalék értett egyet, és csak 19 százalék gondolta azt megalapozatlannak.

A kormány adópolitikája sem győzte meg a többséget: 22 százalék támogatta a személyi jövedelemadó (szja) csökkentését, míg 62 százalék szeretné, ha az általános forgalmi adó (áfa) csökkenne.

A tervezett terrorvészhelyzet miatti alkotmánymódosításért sem voltak oda a megkérdezettek: 44 százalékuk ellene volt, 42 százalék pedig támogatta. A határzár viszont bejött, a korábbiakhoz képest még többen támogatták, februárban ez 80 százalékra emelkedett.