Kiszivárgott a kormány új terrortervezete

Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

-

A legfontosabb kérdésekben nem változtattak.


A 444.hu a Ki a tégla? Facebook-csoportra kitett tervezet alapján azt írja, hogy a kormány új terrorügyi tervezetében csak a leglényegesebb pont nem változott, miközben Kósa Lajos pénteken még azt nyilatkozta, hogy a kormány és az ellenzék között már csak jogdogmatikai nézeteltérések maradtak.

A korábbi kormányjavaslat arról szólt, hogy terrortámadás esetén a hadsereget is be lehessen vetni, viszont a módosítás konkrét szövege alapján már a kormány saját hatáskörben bevezethetett volna egy sor súlyos jogkorlátozást a kijárási tilalomtól az internet ellenőrzéséig, pontosan meghatározott feltételek nélkül.

Korábban a Magyar Időknek kiszivárogtattak már néhány részletet a tervezetből, ami alapján úgy tűnhetett, hogy a kormány engedett. Ugyanakkor az ellenzék továbbra is azt mondta, hogy érdemben nem változott semmi. A most kiszivárgott tervezet alapján a 444 szerint az ellenzéknek igaza volt.

Azt írják, hogy az eredeti tervből kihúzott pontok döntő többsége nem tartozik a lényeges intézkedések közé, viszont benne maradt, hogy a kormány elrendelheti "a rádió, televízió és egyéb tömegkommunikációs intézmény helyiségeinek, stúdióinak, műsorszóró adóinak, berendezéseinek és létesítményeinek igénybevételét, használatra való átengedését vagy ezek használatának mellőzését".

Az új kormányterv szerint a terrorveszély-helyzetet ugyan hatvanról harminc napra csökkentenék, de a lap szerint ez továbbra is nagyon sok idő, és továbbra sincs meghatározva egyes intézkedések tér- és időbeli hatálya (tehát például az, hogy a médiát nem általánosságban, hanem csak egy támadás helyszínén lehessen korlátozni). És ami a legfontosabb, továbbra sem határozták meg pontosan, milyen feltételek teljesülése esetén lehetne ezt bevezetni.

A 444 azt írja, hogy ebből a javaslatból sem lesz jó eséllyel semmi, mert az LMP és a Jobbik is elfogadhatatlannak tartja.