Kiszivárgott a 4-es metrót vizsgáló OLAF-jelentés

Fotó: VS.hu / Adrián Zoltán

-

Az okozott kár 96 százaléka 5 szerződéshez kapcsolódik.


A Figyelő legfrissebb számában közzétette az uniós korrupciós vizsgálat, a 4-es metróról szóló OLAF-jelentés részleteit. A fő számokat a kormány tagjai már ismertették. A szabálytalan szerződések 272,8 milliárd forintnyi állományt tesznek ki; 166,9 milliárd forint az az összeg, amennyit elcsaltak a 4-es metró megvalósításakor – írja a Figyelő. Ezen belül 76,6 milliárd forint származott az uniós támogatású Közlekedés Operatív Programból (KÖZOP). Mivel azonban ezen belül volt állami és budapesti társfinanszírozás, ezért az az összeg, amelyet ténylegesen uniós elvonás fenyeget, 59 milliárd forint.

A 4-es metró legproblémásabb pontja, hogy nem volt fővállalkozó. Az OLAF-jelentés megállapítja: a BKV Zrt.-nél nem állt rendelkezésre a projekt megvalósításához, a munkák összehangolásához szükséges szakértelem, ami folyamatos késésekhez és a költségek drasztikus emelkedéséhez vezetett. Ez a megállapítás nemcsak valamiféle általános panasz, hanem konkrét törvénysértésre utal.


Az 5 legproblémásabb

A jelentés 60 szerződéssel kapcsolatban tárt fel szabálytalanságokat. Az okozott kár 96 százaléka 5 szerződéshez kapcsolódik – írja az Index.

  • Siemens, áramellátás és vonatvezérlő rendszerek kiépítése, 31,7 milliárd forintért. A cégnek bennfentes információi lehettek, ezáltal jogosulatlan versenyelőnyhöz jutott, így az uniós támogatás egészét visszakérik.
  • Alstom, metrókocsik szállítása, 22,9 Mrd forintért. Bennfentes információk és jogosulatlan versenyelőny miatt az uniós támogatás egészét visszakérik.
  • BAMCO-konzorcium (Vinci CGP, Strabag, Hídépítő Zrt), alagútépítés 62 milliárd forintért. Itt jogszerűtlen tendergyőzelem miatt 8 milliárd forintnyi uniós támogatást kérnek vissza.
  • Swietelsky Kft., állomások belsőépítése 40 milliárd forintért. A tenderfolyamat szabálytalanságai miatt 7,6 milliárd forint uniós támogatást kérnek vissza.
  • Strabag-Hídépítő Zrt., Baross téri állomás szerkezetépítése 3,7 milliárd forintért. Itt közbeszerzési szabálytalanságok miatt 2,5 milliárd forint uniós támogatást kérnek vissza.