Kiszámoltuk, mennyibe kerül majd a katari gáz az orosz helyett

Fotó: MTI/MTVA / Kovács Attila / MTI/MTVA / Kovács Attila

-

Az államfő bejelentette, hogy Katartól vennénk cseppfolyós gázt. Mire ideér, drágább lehet, mint az orosz Gazpromé. Lássuk a kalkulációt!


Áder János szerint hamarosan Magyarország is részesülhet a katari cseppfolyós gázból. Már csak néhány kilométernyi vezetéket és két, úgynevezett interkonnektort kell megépíteni, hogy Olaszország felől Magyarország és az egész régió arab gázt is kaphasson. Az államfő a katari emírrel tárgyalt Dohában, és ennek alapján úgy látja, már csak a pénzügyi feltételekben kell megegyezni.

Katari tankerekbe fektethetjük pénzünket

A mínusz 161 fokra lehűtött gázt azért nem feltétlenül ilyen egyszerű az Öböl-menti országból Kelet-Közép-Európába hozni. Az Erste olajipari elemzője, Pletscher Tamás a kedélyeket is hűtené a hír hallatán, mert az a bizonyos „néhány kilométer” és a „két, úgynevezett interkonnektor" (vagyis két ország hálózatát összekötő vezeték) kiépítése több év és legalább néhány százmilló dollár, vagyis több tízmilliárd forint. A cseppfolyós gáz (angol nevéből rövidítve LNG) kereskedelmében ráadásul van egy jellegzetesség: a fogadó országok többnyire beszállnak az LNG kitermelőjének eszközeibe, például a szállító tankerekbe. Így lehet, hogy a gázpiacon terjeszkedő állami MVM Magyar Villamos Művek Zrt. hamarosan befektet a katari gázcégbe. Márpedig ehhez is pénz kell. Kétségtelen ugyanakkor, hogy az LNG-kínálat is egyre bővül a világon. Bár jelenleg a 2022-es focivébé házigazdája, Katar a legnagyobb forgalmazó, jönnek fel az ausztrálok, és az exporttól eddig elzárkózó Egyesült Államok kongresszusa a közelmúltban két kiviteli engedélyhez is hozzájárult. (Ilyen engedélyhez egyébként Magyarország is szeretne hozzájutni, ennek érdekében folyik a diplomáciai lobbitevékenység.) Közben Lengyelország is építi a saját LNG-terminálját, az már fél év múlva kész lesz, és attól kezdve a gdanski kikötőbe is katari gázt csepegtethetnek. A hamarosan használatba vehető magyar-szlovák interkonnektor pedig hosszabb távon a lengyelekhez is összeköttetést jelent majd. Az államfő azonban most egyértelműen a Mediterráneum felől az olasz útvonalat jelölte meg.

Nem rezsicsökkentős áron

Mindez befolyásolja a katari gáz árát – kalkulált a VS.hu-nak Pletscher Tamás. A japánoknak például 16 dollárért szállítja az emírség az LNG meghatározott egységét, és bár ennél vélhetően alacsonyabb árral kalkulálnak Magyarország esetében, a Gazprom jelenleg nagyjából 9-10 dollárért adja a gázt Magyarországnak. Ráadásul úgy tűnik, az orosz tarifa a jövőben inkább csökken, mint nő. Nem beszélve arról, hogy az oroszok felé kész az infrastruktúra, és a Gazpromnak is fontos, hogy legnagyobb piaca, Európa ne forduljon el tőle. Még akkor is, ha Putyin keménykedik a Krím ügyében, és az orosz titkosszolgálattal karöltve nem titkolt célja a befolyás minél erőteljesebb kiterjesztése az egykori szovjet érdekszférában. Ha tehát Magyarország nem sajnálja a pénzt, és katari gázvásárlásba fektet, akkor néhány (inkább öt, mint annál kevesebb) év múlva akár arab gázzal is süthetjük otthon a pecsenyénket. Még ha egy kicsit drágábban is, mintha kitartanánk a Barátság és Testvériség oroszbarát eszméje és olaj-, illetve gázvezetéke mellett.