Kiszabadulhat a börtönből Charles Manson egyik követője

-

Negyvenévi börtön után szabadon bocsáthatják Kaliforniában Leslie Van Houtent, aki a hírhedt amerikai bűnöző, Charles Manson követőjeként brutális gyilkosság társtettese volt.


Leslie Van Houten most hatvanhat éves nő, aki évtizedekkel ezelőtt Charles Manson követőjeként vált híressé, s egy 1969-ben, különös kegyetlenséggel elkövetett gyilkosságért ítélték életfogytig tartó börtönbüntetésre. Ő és társai Leno LaBianca kaliforniai kisboltost és feleségét, Rosemaryt gyilkolták meg. A feltételes szabadlábra helyezést vizsgáló illetékes jogi-bírói fórum azonban most azt javasolja: mivel a börtönben az elmúlt évtizedekben mindig mintaszerűen viselkedett, Van Houten megérdemli, hogy szabadon bocsássák.


A gyilkosságot 1969 nyarán követték el, alig pár nappal azután, hogy Charles Manson és tettestársai Roman Polanski filmrendező Los Angeles-i villájában vérfürdőt rendeztek, s másokkal együtt lemészárolták a művész várandós feleségét, Sharon Tate színésznőt is. A LaBianca házaspár legyilkolásában Manson ugyan nem vett részt tevőlegesen, de jelen volt, és ő „irányította” a gyilkosokat, akik először a férjet ölték meg, majd a hálószobába cipelt asszonyt. Leslie Van Houten szorította Rosemary LaBianca fejére a párnát, miközben egyik tettestársa megkéselte az áldozatot. Majd a halott asszonyba Van Houten – saját bevallása szerint – még vagy tizenhatszor belevágta a kést. A gyilkosság után a halott LaBianca mellkasának bőrére rávésték a „háború” szót.

Nem mindenki ért egyet a döntéssel, így volt ezzel James Woods amerikai színész is, aki szerint az eset jól mutatja, hogy miért van szükség a halálbüntetés visszaállítására:
Börtönbüntetése éveiben Van Houten főiskolai végzettséget szerzett, és a börtönben csoportfoglalkozásokat vezet. Viselkedése állítólag példás, s ügyvédje, Rich Pfeiffer azzal érvel: mindezek ismeretében nyilvánvaló, hogy már nem jelent veszélyt a társadalomra.

Van Houtennak korábban tizenkilenc alkalommal utasították el a feltételes szabadlábra helyezésre vonatkozó kérvényét. Most a végső döntést Jerry Brown, Kalifornia kormányzója mondja ki majd.