Kiss Norbi egy Mercedesből faragna bajnokot Zengőék Hondája helyett

-

A kétszeres kamionversenyző Európa-bajnok márciusban csapatot váltott, de nem Michelisz Norbert helyére ült be, hanem maradt a nagy vasak világában, ahol a legjobb csapatot lecserélte egy gyengébbre, hogy idővel újra a legjobb legyen.


Kiss Norbi márciusban jelentette be, hogy a magyar hátterű Oxxo Racing Teamet elhagyva az idei szezontól a német tankpool24 csapatnál folytatja karrierjét. A váltás annyiban meglepő volt, hogy kétszeres Európa-bajnokként a legjobb csapatot és a legjobb kamiont (egy MAN-t) hagyta ott egy a mezőny második felében küzdő gárdáért.

„A tankpool24 már tavaly is megkeresett, de akkor még nem nem akartam váltani, aztán idén újra előkerült a téma, és akkor már úgy döntöttem, hogy náluk folytatom a versenyzést” – mondta a VS-nek Kiss, akit egyáltalán nem zavar, hogy – látszólag – visszalépett.„Tudom, hogy mire vállalkoztam. A csapat most belekezdett egy nagyon komoly projektbe, hogy újjáépítse magát, amihez nagyon profi körülmények állnak rendelkezésünkre. A legfontosabb érv a váltás mellett a főtervező, Stefan Honens személye volt, aki olyan a kamionversenyzésben, mint Adrian Newey vagy Ross Brawn a Forma–1-ben. Legalább húsz éve benne van a sportágban, már hét vagy nyolc bajnok kamiont épített.”

Most két új kamion épül a csapat Stuttgart melletti műhelyében, és három héttel az első, spielbergi futam (Red Bull Ring, Ausztria) előtt finisbe ért a munka.

„A futómű, a váz és a kasztni biztos, hogy tökéletes, és teljesen versenyképes lesz a mezőny bármelyik autójával, erre Stefan a garancia. Persze legalább ilyen fontos a jó motor a kocsiba: az még kérdés, hogy a Mercedes milyen minőségű erőforrásokat tud biztosítani, de igazából ettől sem tartok.”

A jó autó mellé fontos egy jó pilóta is, és a kétszeres Európa-bajnokkal biztos, hogy jó vásárt csináltak a németek. Norbi részt vesz a kamion fejlesztésében, tudására, tapasztalatára nagyon is számítanak a csapatnál.

„Csütörtökön megyek ki Németországba üléspróbára, most fogják méretre szabni a kamionom kabinját, hogy minden a legkomfortosabb legyen benne a versenyek során. Három hét van az első futamig, ami nem sok, de nem is most akarunk nyerni. A futamok során szerzett tapasztalatokra építve szeretnénk egyre jobbak lenni.


Senki sem türelmetlen a csapatnál, tisztában vannak vele, hogy ez az év még az építkezésről fog szólni,

és leghamarabb két-három év múlva lesz olyan állapotban a csapat és a kamion, hogy valós esélyünk lesz az Európa-bajnoki címre. Ez egy olyan kihívás, ami engem is nagyon motivál, egy új márkával, egy új csapattal, az út elejéről indulva felérni a csúcsra.”


Készül az új Merci

#turbotuesday + #torquetuesday ;)"Small" Turbo developed 5000Nm of torque (y)Last year #FiA #ETRC Misano World Circuit

Posted by tankpool24 Racing Team on Tuesday, April 5, 2016

Egy ideig úgy tűnt, hogy ezt az utat a WTCC-ben, a Zengő Motorsport versenyzőjeként fogja megtenni, miután ő ül majd be Michelisz Norbert megüresedett helyére.

„Beszéltem Zengőékkel az év elején, hogy szívesen részt vennék az új programjukban, ha ők is úgy gondolják.


A csapatfőnök, Zengő Zoli akkor azt mondta, hogy minden annyira bizonytalan, hogy semmit sem tud biztosra ígérni.

És a hétvégén, sajnos, ki is derült, hogy igaza volt, hiszen egyik autójuk sem tudott rajthoz állni a szezonnyitó versenyen, amit rendkívül sajnáltam.”

Kérdés, hogy április 22–24-én a Hungaroringen versenyképes lesz-e a Zengő Motorsport két autója, az viszont biztos, hogy augusztus 27–28-án a kamion-Európa-bajnoki sorozat mogyoródi futamán ott lesz Kiss Norbi.

„Az már az idény második fele lesz, ráadásul a két hónapos nyári szünet után. Addigra összeérik a csapat, és a kamion fejlesztésével is sokkal előrébb fogunk tartani. A Hungaroringen már szeretnénk valami nagyot villantani.”

A kamionos Eb-sorozat 25 év után tavaly tért vissza a Hungaroringre. A kétnapos rendezvényen 32 ezer néző volt kint, idén pedig még ennél is több látogatót várnak az Eb-futam mellett több betétprogrammal, melyek közül a Blaincpain GT3-sorozat lesz a legérdekesebb, ahol olyan márkák autói versenyeznek, mint az Audi, az Aston Martin, a Bentley, a Ferrari, a Lamborghini és a Nissan.