Kiss Lászlót állítólag egy úszóolimpikon hozta ki a börtönből

Fotó: MTI / Kollányi Péter

-

Alig több mint a felét töltötte le börtönbüntetésének a csoportos nemi erőszakért elítélt szövetségi kapitány az 1960-as évek elején.


Nem töltötte le a csoportos nemi erőszakért kapott hároméves börtönbüntetését Kiss László, az úszók szövetségi kapitánya, aki a 36 hónap helyett alig több mint egy évet ült Nagyfán a hatvanas évek elején – közölte a Fullank.com. A lap azt írja, Kiss ügyéről „pletykákat erről sokan hallottak, hiteles, leellenőrzött tényekről senki sem tudott”.

Az úszókapitány kedden a Népszabadságnak elmondta, megbűnhődött az 55 évvel ezelőtti tettéért: „Beszélhetnénk arról, hogy 1961-ben mennyire volt megalapozott az ügyünkben hozott ítélet. Mennyire volt bebizonyítva mindaz, ami az ítéletben olvasható. Soha nem hallgattam el a történteket. Soha nem tudtam és nem is fogok túllépni rajtuk. Viszont az a közeg, amelyben előtte sportoltam és amelybe később edzőként visszatértem, képes volt rá. Mivel sem a bíróság, sem más hatóság nem tiltott el – az ítéletbe foglalt bűnöm ellenére sem –, hogy gyerekekkel foglalkozzak, kaptam egy új esélyt, és én éltem vele.”

A Fullánk egyik munkatársának Kiss egyik kortársa, egy olimpikon úszónő azt mondta, hogy „ő, ők hozták ki a börtönből az egykori pillangós bajnokot”. Tehát Kiss nem töltötte le a jogerős hároméves büntetését, csak ennek alig több mint a felét. Az információ birtokában a lap újságírója „a levéltárban kikutatta Kiss ítéletét, amit erősen anonimizálva adtak csak ki, erről törvény rendelkezik. Ám többek között visszatartottak egy olyan oldalt is az ítéletből, amiben olyan nyers, szexuális leírása van az esetnek, amiből jónak látták kizárni a nyilvánosságot. Merthogy olyan borzalmas volt.”

Kiss László 1961 nyarán, 21 évesen két úszótársával együtt követte el a bűncselekményt. Mint a most közzétett ítéletből kiderül, előbb lefogta a Zsuzsanna nevű fiatal nőt, majd társai után maga is közösült a már védekezésre képtelen lánnyal. A következő év februárjában jogerősen három év börtönre ítélték, a büntetését Nagyfán kezdte letölteni.

Ehhez képest 1963 nyarán már harmadik lett 200 pillangón az országos bajnokságban. Ha ki is engedték a versenyre, hogyan készült több mint egy évig a börtönben? Erre Kiss Lászlón kívül a fenti idézett úszónő adhat magyarázatot, akinek a Fullánk szerint egy másik, „pályafutását úszóként kezdő olimpikon” is segített.

A szerdai Nemzeti Sport szintén arról írt, hogy Kiss húsz és fél hónap után szabadult.

Az úszószövetség szerdán dönt Kiss László ügyéről. A 75 éves szövetségi kapitány olimpiai aranyhoz segítette Egerszegi Krisztinát és Kovács Ágnest is.