Kiss Lászlónak egységesen bizalmat szavaztak az úszószövetségben

Fotó: MTI / Kollányi Péter

-

Összeült az úszószövetség elnöksége, a vezetők és az edzőbizottság tagjai egyhangúlag kiálltak a kapitány mellett.


Kiss László ügyéről is tárgyalt szerda reggel a Magyar Úszószövetség, a sportág vezetői és az edzőbizottság tagjai szavaztak arról, hogy a kapitány folytathatja-e a munkáját, vagy le kell váltani.


„A jelenlévők mindkét találkozón egységesen úgy döntöttek, hogy a szövetségi kapitánynak változatlanul bizalmat adnak. Az edzőbizottság tagjai mindezt egy közleményben aláírásukkal erősítették meg” – áll a szövetség közleményében.

Kiss Lászlóról kedden írták meg a lapok, hogy még 1961-ben csoportos nemi erőszakot követett el, amiért hároméves jogerős börtönbüntetésre ítélték.

„Akik a magyar sportban, ezen belül a honi úszó életben tevékenykednek, mindannyian hallottak arról, hogy Kiss Lászlóval szemben 55 évvel ezelőtt milyen ítélet született – jelenti ki a szövetség közleménye. – A történtek ellenére módot kapott arra, hogy a sportágban dolgozhasson; a mögöttünk álló több mint fél évszázadban edzőként, pedagógusként, kapitányként példás munkát végzett, amelyet pártállástól függetlenül több kormány is a legteljesebb mértékben elismer, kevés sportember büszkélkedhet annyi kitüntetéssel, mint ő.”

A szövetség számára sem kérdéses, hogy Kiss Lászlót a bíróság egykor elítélte, ugyanakkor „mindenkinek biztosítani kell a lehetőséget arra, hogy teljesítményével, helytállásával feledtesse bűnét. A szövetségi kapitánynak ez – előttünk – sikerült.”

Kiss László 1961 nyarán, 21 évesen két úszótársával együtt követte el a bűncselekményt. Mint a most közzétett ítéletből kiderül, előbb lefogta a Zsuzsanna nevű fiatal nőt, majd társai után maga is közösült a már védekezésre képtelen lánnyal. A következő év februárjában jogerősen három év börtönre ítélték, a büntetését Nagyfán kezdte letölteni, ám több forrás szerint csak valamivel kevesebb mint a felét ülte le a kiszabott időnek.