Kiss Lászlóék állítólag megpróbálták lefizetni a megerőszakolt lányt

Fotó: MTVA Sajtó- és Fotóarchívum / Mikó László

-

Az úszókapitány perújrafelvételt kért a nemierőszak-ügyében, pedig a most előkerült újabb részletek is ellene szólhatnak.


Újabb ellentmondás ütötte fel a fejét a csütörtökön lemondott úszókapitány, Kiss László ügyében. A hatvanas évek elején csoportos nemi erőszakért elítélt Kiss a lemondásakor kijelentette, hogy „koholt vádak alapján, koncepciós perben” döntött a bíróság 1962-ben.

A lemondását a megrendült egészségével, valamint a „magyar sport érdekével” indokolta, és hozzátette, hogy a cselekményt nem követte el, ezért a bíróságon próbálja meg bizonyítani az igazát.

Ehhez képest a Bors című lap a periratokra hivatkozva állítja: az áldozatnak, az egyetemre készülő lánynak állítólag Kiss felvetésére a fiúk felajánlottak száz forintot, hátha eláll a feljelentéstől. A lány ezt nem fogadta el, és az erőszak után három nappal a bírósághoz fordult, ezek után a három fiú V. Lajos felvetésére elhatározta, hogy mindent tagadni fog.


1962-ben a bruttó havi átlagkereset 1638 forint volt. Ha a Bors állítása igaz, fejenként 33 forintért próbálhatták lekenyerezni a fiúk az áldozatot.

Kisst végül 1962-ben jogerősen is elítélték, három év letöltendő börtönbüntetést kapott, amelyből végül húsz hónapot töltött le Nagyfán.


A most nyilvánosságra került részletekkel szemben a sportágban akkoriban otthonosan mozgók közül többen azt mondják – jegyzi meg a Bors –, hogy „a tényleges igazság nagyban árnyalná az emberekben a Kissről most kialakult képet. Szerintük a sértett állítólag nem is akart feljelentést tenni, tudniillik nem történt erőszak, önszántából vett részt a szexpartiban. Viszont amikor a szülei megtudták a dolgot, ők forszírozták a feljelentést.”

Mivel az áldozat azóta meghalt, valószínűleg a teljes igazságot ma már képtelenség kideríteni.