Kiss László volt a kislány edzője, akit szteroiddal tömtek?

Fotó: MTI / Oláh Tibor

-

A gyógyszerkutatóként dolgozó Gyurán János a Blikknek korábban azt nyilatkozta, hogy tizenéves gyerekek vitaminnak álcázott doppingszert kaptak egy nagy múltú budapesti egyesületben.


„A szülői munkaközösség vezetőjeként mindennap kint voltam az uszodában, és megtudtam, a 14-15 éves gyerekek tablettákat kapnak – kezdte a 71 éves Gyurán. – Azt mondták nekik, vitamin, és be kell venniük. Az egyik kislány nem volt hajlandó beszedni, és ideadta nekem, hogy kiderítsem, mi az. Mivel a Richternél dolgoztam, megvizsgáltam a készítményt.


Egy trükkös kapszulát állítottak össze, amelyben valóban volt vitamin, de mellé szteroidot is rejtettek.

Nem volt nehéz dolgom, hiszen a sportolók számára tiltólistás Nerobolt mi állítottuk elő súlyos betegeknek, akiknek műtét után izomépítésre volt szükségük.”

Gyurán azt mondta, hogy tudomása szerint az edző verte is a gyerekeket, mert lusták voltak. Átvitte a gyerekét egy másik egyesülethez, akit erre másfél évre eltiltották a versenyzéstől. „Az ottani vezető azt mondta, nem tehetünk semmit, mert komoly politikai háttere van az illetékesnek. Ekkor döntöttem el, hogy disszidálunk. Előbb Ausztriá­ba, majd Kanadába mentünk, és a lányom sikeres úszó volt, több mint 200 érmet gyűjtött.”

Az apa itt még nevet nem említett, de a Music FM reggeli műsorában most elmondta: „Kiss László volt a kislány akkori edzője, ezt meg kell mondanom.”Kiss Lászlóról múlt kedden a Privatkopo.hu internetes portál írta meg, hogy 1961-ben, 21 éves korában két másik úszóval megerőszakolt egy fiatal lányt, amiért három év börtönre ítélték. A 75 éves szakember csütörtökön a magyar sport érdekeire, valamint a személyét ért támadás folytán megrendült egészségi állapotára hivatkozva lemondott tisztségéről. Egyben jelezte, hogy az „ítéletben foglaltak valótlanságának bizonyítása érdekében” megtette a szükséges lépéseket.