Kiss László lemondott

Fotó: MTI / Czeglédi Zsolt

-

Az úszóválogatott szövetségi kapitányi posztjáról és a százhalombattai alpolgármesteri tisztségéről is lemondott Kiss László. Tagadja, hogy elkövette volna annak idején a nemi erőszakot, és bíróságon próbálja bizonyítani igazát.


Csütörtök délután előbb a százhalombattai alpolgármesteri posztról, majd nem sokkal azt követően az úszóválogatott szövetségi kapitányi posztjáról is lemondott Kiss László.

„A magyar sport érdekeit, valamint a személyemet ért támadás folytán megrendült egészségi állapotomat is szem előtt tartva, úgy döntöttem, hogy a mai nappal lemondok szövetségi kapitányi tisztségemről" – írta utóbbi döntéséről Kiss László az MTI-nek eljuttatott közleményében.Ugyanebben a közleményben Kiss László úgy fogalmazott, hogy „1961-ben koholt vádak alapján, koncepciós perben született meg az a döntés".

„Az ítéletben foglaltak valótlanságának bizonyítása érdekében megtettem a szükséges lépéseket" – hangsúlyozta, hozzáfűzve, hogy a cselekményt nem követte el, és keresi a perújítás lehetőségét.

Leszögezte: "idő előtti szabadulásomat nem bármiféle beszervezésnek, hanem az 1963-as amnesztiarendeletnek köszönhettem, mely igaztalan büntetésemet enyhítette".

„Én ugyanaz az ember vagyok, mint aki egy héttel vagy 50 évvel ezelőtt voltam! Világéletemben tisztességesen, a munkámért és ezáltal a magyar sportért éltem – írta. – Az elmúlt napokban számtalan helyről kaptam megerősítést és bizalmat, melyet őszintén köszönök azoknak, akik nemcsak a jóban, hanem a rosszban is kitartottak és kiálltak mellettem" – tette hozzá.

„Szembesülnöm kellett azonban azzal – folytatódik a közlemény –, hogy tevékenységemet és személyemet jelenleg az ellenem folytatott sajtóhadjáratnak köszönhetően olyan mértékű közfelháborodás övezi, amely súlyosan megosztotta a sportszerető embereket. Jelenleg nem vizsgálom, hogy kinek és miért állhatott érdekében személyem ilyen fokú lejáratása és a korabeli híradásokban már közzétett esemény ismételt felelevenítése."

Kiss László kitért rá, hogy kapitányi tevékenységét eredetileg is csak a 2016-os riói olimpiai játékokig kívánta ellátni. Úgy gondolja azonban, hogy a jelen körülmények között – személye megosztó voltára tekintettel – nem tud hasznára lenni sem a magyar úszóválogatottnak, sem pedig az olimpiai csapatnak.

„Fentiekre tekintettel úgy döntöttem, hogy a mai nappal lemondok szövetségi kapitányi tisztségemről. A Magyar Olimpiai Csapatnak sok sikert kívánok a riói olimpiai játékokra!" – zárta sorait a szakember.A válogatott éléről való lemondása előtt szinte percekkel Kiss László a százhalombattai alpolgármesteri posztjáról is lemondott. Kiss nem ment el a képviselő-testület rendkívüli ülésére, amelyet azért hívott össze Vezér Mihály, a város polgármestere, hogy eldöntsék, maradhat-e alpolgármester az 55 évvel ezelőtt csoportos nemi erőszak elkövetéséért börtönbüntetésre ítélt sportvezető.

Kiss László írásban nyújtotta be lemondását, amit a testület elfogadott – számol be a történtekről az Index. Ugyanakkor jelezték, hogy Kiss továbbra is Százhalombatta díszpolgára marad, és egyelőre a róla elnevezett uszoda is megtartja a nevét, igaz, a polgármester szerint szóba került, hogy ezen is változtassanak.

Vezér Mihály korábban elmondta, hogy a sajtóból szereztek tudomást Kiss László múltjáról, és az új ismeretek fényében hívták össze csütörtökre a rendkívüli közgyűlést.

Kiss László nem indult a 2014-es önkormányzati választáson, az alpolgármesteri tisztségre a városvezető kérte föl, amit ő elfogadott. Tiszteletdíjat a munkájáért nem vett föl, azt minden hónapban egy alapítvány javára utalják. Szavazati joga nem volt a testületben, csak tanácskozási jogosítványa, de gyakran járt be az ülésekre, és ugyancsak gyakran szólalt föl, rendszerint sporttémában. Rendszeresen jelent meg nyilvános eseményeken a polgármester helyett is mint a város reprezentánsa.

Nem sokkal Kiss László lemondása előtt az úszószövetséget fájdalmas veszteség érte: egyik főtámogatója, a KÉSZ Csoport megvonta tőlük támogatását.

Az építőiparban érdekelt, több mint 1500 munkavállalót foglalkoztató holding csütörtöki közleményében arról írt, hogy a szponzorációknál alapelvük a támogatott fél feddhetetlensége. A vállalat elvárása, hogy a sportszervezetről, szövetségről a köztudatban és a sajtóban is kétes hírektől mentes, pozitív legyen a kép. A KÉSZ feltétele, hogy nemcsak maga a szervezet, hanem a vezetői is feddhetetlenek maradjanak, és széles körben jó megítélésük legyen.

„Őszintén sajnáljuk és csalódottak vagyunk azért, hogy a Magyar Úszó Szövetség a Kiss László személye körüli botránnyal bebizonyította, hogy működésében a fenti alapelvek nem tudnak működni, a Szövetség nem tud azonosulni értékrendünkkel. Ezért a KÉSZ Csoport a továbbiakban nem kívánja támogatni a Magyar Úszó Szövetséget, és haladéktalanul megvizsgálja a támogatási szerződés felmondásának lehetőségét" – fogalmazott a vállalat.A KÉSZ közleményében külön hangsúlyozta, hogy korábban „Hosszú Katinka életpályamodelljét és fejlődését" kívánta segíteni, amelyre a MÚSZ kizárólag a szövetség támogatásán keresztül adott lehetőséget. A mostani döntés ellenére „a KÉSZ Csoport a továbbiakban is nyitott arra, hogy biztosítsa az erkölcsi és anyagi támogatást Hosszú Katinka sikeres olimpiai szerepléséhez, ezt azonban a Magyar Úszó Szövetség támogatásán keresztül megvalósíthatatlannak tartja".

A KÉSZ Csoport nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy elkötelezett híve a magyar élsport és utánpótlás-nevelés támogatásának, melyet a múltban már többször bizonyított, többek között Lékó Péter sakkmester, Gyurta Dániel úszó, valamint a magyar labdarúgó-, kézilabda-, tenisz- és vízilabda-utánpótlás támogatásával.