Kiss László: Kaptam egy új esélyt, és éltem vele

Fotó: MTI / Soós Lajos

-

Az úszóválogatott kapitánya nem szeretne találgatni, de vannak elképzelései arról, hogy kik hozakodtak elő azzal, mi történt 55 évvel ezelőtt. Kiss László azt mondja, megbűnhődött, és nem akar magyarázkodni az 1961-es nemi erőszak miatt, amiért három év börtönre ítélték.


Az úszóválogatott szövetségi kapitánya szerint méltatlan lenne 55 év után, ha magyarázkodni kezdene. Kiss László a Népszabadságnak nyilatkozott. Azt mondta, megbűnhődött azért, amit tett, és amiért elítélték.


„Beszélhetnénk persze arról, hogy 1961-ben mennyire volt megalapozott az ügyünkben hozott ítélet. Mennyire volt bebizonyítva mindaz, ami az ítéletben olvasható. Soha nem hallgattam el a történteket. Soha nem tudtam és nem is fogok túllépni rajtuk. Viszont az a közeg, amelyben előtte sportoltam és amelybe később edzőként visszatértem, képes volt rá. Mivel sem a bíróság, sem más hatóság nem tiltott el – az ítéletbe foglalt bűnöm ellenére sem –, hogy gyerekekkel foglalkozzak, kaptam egy új esélyt, és én éltem vele. Mindenki döntse el a magyar úszósport elmúlt évtizedekben elért eredményei alapján, hogy kellőképpen bizonyítottam-e, vagy sem” – nyilatkozta.

Kiss László szerint a szabadulása után a környezete még egy ideig éreztette vele, hogy neki kétszer annyit kell teljesítenie, mint másoknak. Aztán ahogyan jöttek az eredmények, mindinkább a teljesítményét értékelték.

Arra a kérdésre, hogy most vajon ki vagy kik és miért, miért pont most hozakodtak elő a történtekkel, Kiss László azt mondta, nem szeretne találgatni,


vannak elképzeléseim, de azokat inkább megtartom magamnak.

A szövetségi kapitányról kedden írta meg a privatkopo.hu, hogy 1961-ben két másik úszóval közösen megerőszakolt egy fiatal lányt, amiért három év börtönre ítélték.


A Magyar Úszó Szövetség vezetősége szerda reggel ül össze megvitatni Kiss ügyét, ezt az edzőbizottság találkozója követi – jelentette be kedd délután a a szövetség.

Az ügyről itt és itt talál további részleteket.