Kiss László egy évvel a nemi erőszak előtt

Fotó: MTVA Sajtó- és Fotóarchívum / Mikó László

-

Találtunk egy fotót 1960-ból. A háromból két erőszakoló rajta van.


A képen balról jobbra: Csikány József, Fábián Béla, Kiss László és Lantos László. A csoport a Ferencváros színeiben 1960. július 2-án a 4x100 méteres vegyes váltóban új országos csúcsot úszva lett aranyérmes a Budapesti Úszóbajnokságon.


Lantos (jobbra) csalta a lakásra áldozatukat, mellette Kiss.A nemi erőszak egy évvel a fénykép elkészülte után történt. 1961 nyarán Kiss László 21 éves volt, amikor két ferencvárosi csapattársával, Lantos Lászlóval és Várszegi Lajossal a Nemzeti Sportuszodában megismerkedett egy Zsuzsanna nevű fiatal nővel, akinek megtetszett Várszegi. A jogerős ítélet szerint két nappal később Lantos a lányt Várszegi lakásába csalta azzal, hogy ő is ott lakik, megmutatja neki az ingatlant. A férfi csókolózni próbált Zsuzsannával, majd amikor a lány tiltakozott, kijelentette: közösülni fog vele, és addig nem engedi ki a lakásból, amíg ez meg nem történik. Ekkor megérkezett Várszegi Lajos és Kiss László, akiket Lantos beengedett, a három sportoló pedig megerőszakolta az áldozatot.


Nem volt titok

A következő évben Kiss Lászlót három év börtönre ítélték, ezt akkoriban megírta a magyar és a külföldi sajtó is. Kiss László a kiszabott büntetés felét töltötte le. A magyar szövetség vezetősége szerdán közölte, hogy tudtak a szövetségi kapitány 55 évvel ezelőtti ügyéről, a szakma pedig továbbra is kitart mellette, és megerősíti pozíciójában a szakembert.

Megkérdeztük a történetet kedden lehozó Privatkopo.hu szerkesztőjét, hogy miért robbantották ki az ügyet, ezt válaszolta.