Kispárnát kap, hogy a kivégzés előtt ne fulladjon meg

Forrás: Europress/Getty Images/Newsmakers/Joe Raedle

-

A börtönorvos szerint kivégezhető az elítélt, csupán súlyos légzési nehézségei vannak.


A 69 éves, halálra ítélt Alva Campbell többféle betegséggel küszködik, az alsó légutak beszűkülése miatt légzési nehézségei vannak, ha vízszintesen kell feküdnie. Ezért Ohio büntetés-végrehajtási felügyeleti szerve azt ajánlotta: a kivégzés alatt az elítélt ne a "normális kivégzési helyzetben", hanem félig fekvő állapotban legyen, s ehhez kapjon egy kispárnát.

A börtönorvos megvizsgálta az elítéltet, és úgy látja, a kivégzésnek nincs akadálya, ám mivel erős dohányos volt, krónikus obstruktív tüdőbetegsége van. Jo Ellen Smith, a börtön szóvivője azt mondta, még egyszer megvizsgálják Campbellt, hogy megállapítsák, "szükséges-e még további segítség a kivégzés végrehajtásához".

Campbellt 1997-ben helyezték feltételesen szabadlábra azután, hogy húsz évet ült gyilkosságért. Azonban több fegyveres rablást követett el és 1997-ben ismét letartóztatták. A bírósági meghallgatás előtt mozgásképtelennek tettette magát, ezért kerekesszékben szállították. A bejárat előtt aztán elvette a seriff fegyverét, és kétszer fejbe lőtte egy furgon 18 éves sofőrjét, hogy megszerezze a járművet.

A halálra ítélt ügyvédjei kegyelmet kértek, ám beadványukat John Kasich kormányzó elutasította. Az ügyvédek korábban felvetették azt is, hogy védencük nem méreginjekcióval történő, hanem golyó általi kivégzést akar. Ezt egy szövetségi bíró utasította el, mert ez a kivégzési forma Ohióban nem használatos, és kérdés, hogy a törvényhozók megszavaznának-e a törvénymódosítást.