Kislányt ölt a malária egy észak-olasz városban

Fotó: MTI/EPA/EFE / ESTEBAN BIBA

-

A négyéves Sofia nem járt külföldön, Olaszországban pedig nincsenek a maláriát hordozó moszkitók.


Egy négyéves kislány maláriával fertőződött meg, szombaton este a szülei magas lázzal vitték be a trentói kórházba. Sofia Zago életét már nem tudták megmenteni az orvosok, vasárnap este belehalt a betegségbe. A térségben nincsenek a maláriát hordozó moszkitók - írja a BBC.
Sofia nemrég a szüleivel nyaralt a népszerű olasz üdülőhelyen, Bibionén. A kislány Trentoban él családjával, ez a város az észak-olasz Alpok lábainál fekszik. A Sofiát kezelő orvos azt mondta, 30 éves pályafutása során ez az első, hogy ebben a városban maláriával fertőződött meg valaki. A kórházban viszont két olyan gyereket is kezeltek maláriával, akik augusztus közepén Afrikában kapták el a betegséget, Sofia pedig cukorbetegsége miatt látogatta a kórházat ebben az időszakban.
Paolo Bordon, a trentinói kórház egyik orvosa szerint Sofia nem volt ugyanakkor a kórházban, mint a két maláriás lány. Vérátömlesztést nem kapott, a cukorbetegeket és a maláriásokat pedig teljesen máshol kezelik - mondta Bordon.
A malária az ezt hordozó moszkitó csípését követően 24 óra alatt végezhet egy emberrel. 95 trópusi országban összesen 438 ezer ember halt bele egy év alatt a 2015-ös statisztikák szerint.