Gyereket molesztált az amerikai házelnök, fizetni akart a hallgatásért

Fotó: Getty Images / Scott Olson

-

Az amerikai képviselőház korábbi republikánus elnöke, Dennis Hastert 3,7 millió dollárt akart fizetni annak az embernek, akit évtizedekkel ezelőtt szexuálisan molesztált, hogy megvegye a hallgatását - derül ki az ügyészség által a bíróságra beterjesztett iratokból.


Hastert 1965 és 1981 között egy iskolában tanított és birkózóedző volt. Az áldozat egy fiú, aki a történtek idején 14 éves volt. A most 74 éves korábbi házelnöknek politikai pályafutása alatt sikerült teljesen titokban tartania, hogy szexuális visszaélést követett el. A sajtó korábban három másik fiúról is írt, akiket Hastert szexuálisan molesztálhatott.

1981-ben választották be az Illinois-i törvényhozásba, 1987-től pedig a szövetségi képviselőház tagja volt. 1999 és 2007 között volt a kongresszus alsóházának 51. elnöke. Házelnökként az elnök és az alelnök akadályoztatása vagy halála esetén ő lett volna az amerikai elnök.

A bíróság április 27-én hirdet ítéletet az ügyben. Hastert ügyvédei azt kérték a bírótól, hogy bocsássa próbára védencüket, ne küldje börtönbe, legyen tekintettel a volt házelnök megromlott egészségére, és a már így is elszenvedett nyilvános megaláztatásra.

Hastert ellen 2015 tavaszán emeltek vádat, a korábbi politikus októberben bűnösnek vallotta magát. Akkor még csak annyit lehetett tudni, hogy banki törvények megsértését ismerte be, és 3,7 millió dollárt (kb. 1 milliárd forint!) takart fizetni valakinek, hogy egy korábbi visszaélés ne derüljön ki. Arra viszont csak most derült fény, hogy Dennis Hastert szexuálisan bántalmazott valakit, és áldozatát akarta lefizetni.