Kiskorút fogdosott: szeméremsértés vagy kényszerítés?

Fotó: Getty Images/iStockphoto / Stacey Newman / Getty Images/iStockphoto / Stacey Newman

-

Tizenegy éves kislányt fogdosott Nagyorosziban egy 61 éves férfi, a Balassagyarmati Járási Ügyészség pedig szeméremsértés vétségével vádolta meg őt. Tényleg ez volna a szeméremsértés? Az eset leírása és a Btk. összevetése mást is sugallhat.


„Az ügyészség »tilosba tévedésnek« titulálja, hogy a 61 éves férfi egy 11 éves kislány bugyijába nyúlkált” – írta az Index a Nógrád Megyei Főügyészség közleménye kapcsán, pedig valószínűleg nagyobb gond is van az abban foglaltakkal. A dokumentum szerint a Balassagyarmati Járási Ügyészség szeméremsértés vétsége miatt emelt vádat a 61 éves D. József ellen, aki Nagyorosziban lévő lakásában tavaly szeptember 21-én fogdosta unokája 11 éves barátnőjét. A közlemény szerint a sértett kérlelte, hogy hagyja abba, ő viszont ruhán keresztül és az alatt is fogdosta a lány fenekét és nemi szervét. Ha bűnösnek mondják ki, szeméremsértés vétsége miatt két évig terjedő fogházbüntetést kaphat. A magyar országgyűlés 2012. június 25-én fogadta el a 2012. évi C. törvényt, tehát az új Büntető törvénykönyvet (Btk.). Ez 2013. július 1-jén lépett hatályba, tehát még a fent említett cselekmény előtt. A Btk. 205. paragrafusa ezt írja a szeméremsértésről:

„Aki magát nemi vágyának felkeltése vagy kielégítése céljából más előtt szeméremsértő módon mutogatja, vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő”.
D. József viszont a közlemény szerint nem mutogatta magát, hanem fogdosta a kiskorú lányt. A 196., szexuális kényszerítésről szóló paragrafus viszont nagyon is ideillik. Eszerint:
„Aki mást szexuális cselekményre vagy annak eltűrésére kényszerít, bűntett miatt egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő”.
A paragrafus harmadik pontja szerint „a büntetés öt évtől tíz évig terjedő szabadságvesztés, ha a szexuális kényszerítést tizennegyedik életévét be nem töltött személy sérelmére követik el”. A Btk. 458. paragrafusának, tehát az Értelmező rendelkezéseknek a 27. pontja alatt azt olvashatjuk: „Szexuális cselekmény: a közösülés és minden súlyosan szeméremsértő cselekmény, amely a nemi vágy felkeltésére, fenntartására vagy kielégítésére alkalmas, vagy arra irányul”. A Jogi fórum szaklap is úgy magyarázza ezt: „Ennek megfelelően nemcsak a szexuális aktusra való kényszerítés vált büntethetővé, hanem a szexuális jellegű, az emberi méltóságot sértő magatartások is (például a sértett valamely intim testrészének megfogása)”. Az ügyben kerestük a Nógrád Megyei Főügyészséget is, hátha tudnak magyarázatot adni a dologra, de egyelőre nem jártunk sikerrel.