Kishantos: nem birtokháborítás, hogy nem adták át időben a földet

Fotó: VS.hu/Zagyi Tibor / VS.hu/Zagyi Tibor

-

A Székesfehérvári Törvényszék első fokon három birtokvédelmi perből kettőben a mintagazdaság javára döntött.


A pert a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ Közhasznú Nonprofit Kft. ellen indították a földbérleti pályázatok új nyertesei, birtokháborítás címén.

A Kishantosi Vidékfejlesztési Központ ökológiai mintagazdaság 452 hektáron gazdálkodott évtizedek óta. Bérleti joga október végén járt le. A gazdaság újra pályázott a földalapkezelőnél. Nem nyert, de ezt nem hagyta annyiban. Kishantos miatt oda-vissza több per indult  A kishantosiak nem akarták feladni az ökológiai mintagazdaságot, ezért nem adták át a területet az új haszonbérlőknek novemberben. Szerintük a földalapkezelő megsértette a jogszabályokat. A földek nyolc új bérlője megkapta ugyan a területet a Nemzeti Földalaptól, de a kishantosiak bíróságon támadták meg a szerződéseket. Közben az új bérlők meg őket támadták meg keresetekkel, amiért nem adták át a földeket. A Székesfehérvári Törvényszék azért utasította el az új haszonbérlők keresetét, mert tudtak róla, hogy a kishantosiak nem adták vissza a földterületet az államnak. Ráadásul a nonprofit cég semmi olyan „konkrét akadályozó cselekményt” nem követett el, amit birtokháborításnak lehetne minősíteni. A harmadik ügyben nem jelent meg a tanú, így abban nem tudták befejezni a bizonyítási eljárást. A tárgyalást július 14-ére halasztották.PM: Egyre valószínűbb a hűtlen kezelés

A Párbeszéd Magyarországért (PM) csütörtökön szólította fel a Nemzeti Földalapkezelő Szervezetet (NFA), hogy azonnal vonja vissza a biztonsági őröket, akiket azért vezényeltek a kishantosi földekre, hogy a korábbi bérlők ne használhassák a földeket - emlékeztetett közleményében Szabó Rebeka a PM szakpolitikusa. A vitatott földpályázat új nyertesei - a  folyamatban lévő jogvitát figyelmen kívül hagyva - beszántatták a kishantosi földeket, ezzel tönkretéve az ott folyó ökológiai gazdálkodást, így ez kimeríti a hűtlen kezelés tényállását. Felidézte hogy a Kúria jogerős ítélete szerint a hatóságok nem titkolhatják el az állami földhaszonbérletekkel kapcsolatos pályázatokat. Az Együtt-PM felszólítja az érintett feleket, hogy tartsák tiszteletben a bíróság döntését, és ne végezzenek olyan tevékenységet az érintett területen, mely visszafordíthatatlanul befolyásolja a kishantosi földek állapotát.

A Greenpeace hűtlen kezelés miatt indított pert

A Greenpeace szerint a Nemzeti Földalapkezelő szabálytalanságokat követett el a pályáztatás során, amikor a Kishantosi Vidékfejlesztési Központtól elvette, 8 gazdálkodónak, illetve gazdasági társaságnak pedig odaadta a földet. Az Európai Unió agrár-környezetgazdálkodási (AKG) támogatási rendszerében is regisztrált földek értékét jelentősen növelte, hogy azokon biogazdálkodás folyt. Az NFA döntésének következtében azonban a Kishantos elesett az AKG által öt évre megítélt pályázati támogatás utolsó évre szóló 21 millió forintos részletétől, mivel a program első és utolsó évében a pályázati feltételek szerint a kedvezményezett személye nem változhat. Ángyán József korábbi vidékfejlesztési államtitkár a VS.hu-nak azt mondta, „a közhasznú, nonprofit szervezet a közjó érvényesítésének jegyében harcol a földjeiért, szemben a zsákmányszerző magánérdekekkel. Ez adja a harc erkölcsi alapját.”


Két hete beszántották a földet

Miközben beszántották a növényeket Kishantoson, nagyjából két tucat civil és néhány politikus vonult ki az egykori biogazdálkodás helyszínére tiltakozni. Az agrártárca szerint teljesen jogos, hogy az új, nyertes gazdák hirtelen traktorokkal estek neki a 452 hektárnak, a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ, az LMP és az Együtt-PM szerint azonban a még tartó peres eljárások miatt erre nem lenne joguk. A fővárosban is tüntetést szervezetek Kishantos miatt. Az alapvető jogok biztosának helyettese is kifogásolta a történteket. Szabó Marcel szerint „a több évtizedes biogazdálkodás létrehozta környezeti értékek védelme az Alaptörvény P cikke alapján mindenki kötelessége.” Egy férfi huszadika óta éhségsztrájkolt a Parlament előtt, és VS.hu információi szerint éppen ma indult Kishantosra. A Kishantos miatt indított többi peres ügyben az első tárgyalás május végén lesz.