Kishantos: kártérítést és ügyészségi vizsgálatot akar a minisztérium

Fotó: VS.hu/Szabó Dániel

-

Kishantos ellen hozott ítéletet a bíróság, igaz korábban egy ugyanilyen ügyben egy másik bíró ellenkezőképpen döntött. Bitay államtitkár jogi ellenlépéseket fontolgat.


„A Kishantos kontra állam ügyben a bíróság egy jó és helyes döntést hozott” - kommentálta Dr. Bitay Márton állami földprogramért felelős államtitkár a bíróság által szerdán hozott ítéletet a kishantosi mintagazdaság ügyében. Az ítélőszék első fokon eltiltotta a mintagazdaságot a területek zavarásától az egyik új tulajdonos földjén. A perben sem alperes, sem felperes nem volt a magyar állam, vagy bármilyen állami szerv, de ügyvédei a polgári jog által engedélyezett módon, beavatkozó félként jelen voltak. A két fél Kishantos és a földpályázat egyik nyertese volt.

Pénz a biztonságiaknak

Bitay azt is bejelentette, hogy ügyészségi vizsgálatot kezdeményez a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ Közhasznú Kft. ellen, hogy megállapítsák, megfelel-e a kft. a közhasznúság szabályainak.  Meglátása szerint jogtalanul vették igénybe az ezzel járó kedvezményeket mert évek óta nem újították meg közhasznúsági akkreditációjukat. Bitay elmondta, ügyvédeket is felkért arra, hogy vegyék számba a kártérítési lehetőségeket. „A vagyoni kár abból adódik, hogy a terület védelméért 1200ft/óra/fő árat kell fizetni a biztonságiaknak, valamint a kieső bérleti díjakat is pótolni kell, mert az új nyertesek nem fizetnek azért a földért, amelyet nem tudtak birtokba venni.” Az államtitkár ezután arra is kitért, hogy a Kishantosi Nonprofit Kft szerinte ok nélkül védte a földeket a mezőgazdasági munkagépektől. A zöldtrágyázó növényekkel kellett bevetni a területet, ezeket pedig eleve bele kell tárcsázni a termőrészbe (ez tavaly áprilisban megtörtént az új pályázók gépeivel). A politikus végig arra hivatkozott Kishantos kapcsán, hogy ők jogszegő magatartást folytatnak. „Magyarországon függetlenek a bíróságok, tereljék jogi útra az ügyet” - mondta Bitay. A Pest Környéki Kerületi Bíróságon már pert indítottak a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ.


- -

Jó gazdák

Bitay sajtótájékoztatójára nem engedték be Ácsné Évát, a kishantosiak képviselőjét. Az épület tartott rögtönzött sajtótájékoztatóján elmondta, hogy áprilisban ugyanilyen birtokvédelmi ügyekben két alkalommal is ellentétesen ítélt a bíróság. Akkor arra hivatkozva, hogy a Nemzeti Földalap nem vette át a területeket, és nem készült a vetésről ún. mezei leltár, elutasította a pályázatok új nyerteseinek követelését. Úgy ítéltek, hogy nem lehet zavarásként kezelni a kishantosiak tevékenységét. Ácsné azt is elmondta, a közhasznúsági tevékenységüket néhány éve felfüggesztették, bevételük nem volt, mert minden forintot visszaforgattak a mintagazdaságba. „Az oktatásra érkezőknek a képzésért sem, sőt az utóbbi időben az üdítőért és az ebédért sem kellett fizetniük” - tette hozzá. Arra vonatkozóan, hogy az államtitkár szerint „értelmetlen és felfoghatatlan, hogy a vesztes földpályázat után miért vetették be a földet” elmondta, a törvény szerint művelésre alkalmas, és a lehető legjobb állapotban kellett átadniuk a területet, amelyet így tudtak „jó gazdaként” garantálni. „Arra számítottunk, hogy a terményeket nem mi fogjuk birtokolni, de az meglepett, hogy a nagyon értékes biobúzát, amely már negyven centis volt, bedarálják” - közölte Ácsné a VS.hu-val.

Megy az idő

A Kishantosi mintagazdaság képviselője úgy látja, a földpályázatokat érintő perben „időhúzást folytat a Földalap”. Többször is elnapolásra kérték a bírót, tehát a tárgyalás még gyakorlatilag el sem kezdődött. Itt amiatt támadják a földosztást, hogy a pályázaton nem vették figyelembe az alapvető kritériumokat, amelyeket az eljárás megkövetelt volna. „Sem az NFA törvény birtokpolitikai, sem a nemzeti földstratégiai elvárásait nem vették figyelembe” - mondta el Ácsné, aki azt is hozzátette, hogy még Szabó Marcel, jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó ombudsmanhelyettes is úgy nyilatkozott korábban Kishantosról, hogy „egy olyan alkotmányos érték, amelyet védeni kell”.