Kísérleti bomba robbanhatott a Hortobágyon

Fotó: MTI / Czeglédi Zsolt

-

Évtizedek alatt a trotil szerkezete is megváltozhatott.


Vizsgálatot rendelt el a honvédelmi miniszter a négy tűzszerész pénteki halála miatt. A hortobágyi lőtér mentesítése közben egy szovjet típusú OFAB bomba okozta a négy tűzszerész halálát. Tömege 250 kg, ebből 94 kg a robbanóanyag, általában trotil, amely porszerű, kristályos anyag. A trotil megfelelő tárolás esetén önmagában nem veszélyes, de évtizedek alatt a szerkezete megváltozhat, úgynevezett átkristályosodás indulhat meg benne, ami azt jelenti, hogy megváltozik a kristályok mérete és szerkezete, amitől a robbanóanyag instabillá válhat – írja a Népszabadság.

Minimális behatás – például napsugárzás, kisebb ütés – is beindíthatja a robbanást. Elképzelhető, hogy miután a tűzszerészek kivették a gyújtószerkezetet, a helyén maradt egy lyuk a bombatestben elhelyezett robbanóanyagban, és egy darab átkristályosodott trotil egyszerűen leesett a lyuk felső részéről, s ez okozta a robbanást. A lap szerint az sem kizárt, hogy nem hagyományos trotiltöltet, hanem valami kísérleti robbanóanyag lehetett a bombában, mivel a szovjet hadsereg fegyverkísérleti célokra is használta a lőteret. Egy ilyen kísérleti robbanóanyagban az évtizedek alatt bekövetkező változások teljesen ismeretlenek lehetnek a tapasztalt tűzszerészek számára is.

A terület rendkívül szennyezett, jelenleg is 40 ezer jelölt helyszín van, ahol feltételezhető bombák vagy gránátok találhatók. A honvédség katonái tavaly január óta dolgoznak a terület megtisztításán, pénteken 32-en vettek részt a mentesítési munkálatokban, ebből 15-en tűzszerészek voltak. A vizsgálat lezártáig leállították a terület mentesítését, az elhunyt katonákat hősi halottá nyilvánítják.