Kisebbségi kormányt alakíthat Rasmussen Dániában

Fotó: MTI/MTVA / Robert Perry

-

Rasmussen azt ígérte, javítanak a jóléti állam legalapvetőbb területein.


A jobbközép liberális párt, a Venstre kapott megbízást Dániában, hogy kisebbségi kormányt alakítson, vezetőjük jelezte, hogy az euroszkeptikus Dán Néppárt (DF) lehet a legvalószínűbb koalíciós partner.

A Lars Lokke Rasmussen volt kormányfő vezette liberálisoknak a hét végén nem sikerült többségi koalíciót összehozniuk a velük egy táborba tartozó három jobbközép párttal, köztük a DF-fel.

Hétfőn azonban ennél kedvezőbb hangot ütött meg. "Nagyon is tudatában vagyok annak, hogy a liberálisok nem a legjobb választásukon vannak túl" - mondta az újságíróknak Rasmussen, miután II. Margit dán királynő megbízást adott neki egy kisebbségi kormány megalakítására. "Számomra a legalapvetőbb, hogy meghalljam a választások üzenetét, ami nem más, mint hogy javítani kell a jóléti állam legalapvetőbb területein" - mondta.

A jóléti kiadások növelése, ami a néppárt egyik követelése és ellenkezik a liberálisok ígéreteivel, szerepel a tárgyalásokon - fűzte hozzá Rasmussen, hangsúlyozva, hogy folytatja a tárgyalásokat a jobbközép partnerekkel, köztük elsősorban a DF-fel.

Bár a DF egy jobboldali párt, amely ragaszkodik a tényleges határellenőrzéshez és a bevándorlás korlátozásához, ugyanakkor támogatja az egészségügyre és az idősek ellátásra szánt állami kiadások növelését. Vezetőjük, Kristian Thulesen Dahl hétfőn azt mondta, nem félnek kormányzati felelősséget vállalni, de az új kormány programja kulcskérdés pártja számára.