Kisebbségi kormányt alakítana a cseh Trump

Fotó: AFP / MICHAL CIZEK

-

Babis azt ígéri, hogy mindegyik párt programjából megvalósítana valamit.


Kisebbségi kormány alakítását tervezi Andrej Babis, a csehországi választásokon győztes ANO elnöke. A miniszteri posztokat az ANO képviselői, illetve független szakértők látnák el – mondta Babis. A mozgalom elnöke ezzel a tervvel reagált arra, hogy eddig egyik párt akart vele koalíciót kötni.

Babis szerint a kisebbségi kormány az összes parlamenti párt programjának valamelyik elemét képviselné. Milos Zeman államfő várhatóan kedden ad kormányalakítási megbízatást Babisnak.

"Miután mindenütt elutasításra találtunk, megpróbáljuk a kisebbségi kormányt. És egy olyan programmal jövünk elő, amely részben az összes párt programját teljesíteni fogja" – mondta az ANO elnöke.

"Egyelőre nincs pontosabb képünk arról, hogy mely pártok lennének hajlandóak támogatni egy ilyen kormányt" – mondta Babis, aki szerint több párt súlyos kudarcot vallott a választásokon, s azok jelenleg elsősorban a jövőjükkel foglalkoznak. "Megvannak a saját problémáik, mert kudarcot vallottak a választásokon, és tagságuk joggal követeli a vezetők távozását."

A múlt heti választásokat az ANO mozgalom nyerte meg majdnem 30 százalékos támogatottsággal, ami a 200 tagú parlamenti alsóházban 78 mandátumot jelent. A második helyen a Polgári Demokratikus Párt (ODS) végzett 25 mandátummal, míg a harmadik és a negyedik helyen a Cseh Kalózpárt, illetve a Szabadság és Közvetlen Demokrácia (SPD) áll 22-22 mandátummal. A képviselőházba összesen kilenc tömörülés jutott be.

Az előzetes tárgyalásokon az ANO konkrét koalíciós partnerséget ajánlott az ODS-nek, mert programjaikban sok a közös, de az ODS elutasította az együttműködést. Több párt szintén úgy nyilatkozott, hogy nem kívánnak együttműködni az ANO-val

Babis ellen büntetőeljárás volt folyamatban az uniós támogatásokkal való visszaélés gyanúja miatt. A pártelnök visszautasította a bírálatokat, s azt állítja, hogy politikai célzatú támadás indult a személy ellen. A büntetőeljárást leállították, miután újra képviselői mandátumot és mentelmi jogot szerzett. Az eljárás felújításához a rendőrségnek újra kérnie kell a parlamenttől Babis mentelmi jogának megvonását.

Eddigi csak a bevándorlásellenes SPD volt hajlandó koalícióra lépni az ANO-val, ezt viszont Babis utasította vissza.