Kisebb vagyon és nagy mázli kell az Eb-meccs-jegyhez

Fotó: AFP / LOIC VENANCE

-

Hétfőn indul a harc az Eb-jegyekért. Utazással, szállással együtt legalább százezres tétel lesz a meccsnézés.


Szombaton kisorsolták a jövő nyári foci-Eb csoportjait. Magyarország Ausztriával, Izlanddal és Portugáliával került egy csoportba (az ellenfelekről itt olvashat részletesen). A magyar csapat június 14-én Bordeaux-ban játszik az osztrákokkal, június 18-án Marseille-ben az izlandiakkal, majd június 22-én Lyonban a portugálokkal.Nem gyorsnak, hanem szerencsésnek kell lenni

Aki élőben szeretné megtekinteni a meccseket, annak a pénz mellett szerencsére is szüksége lesz. Csak az Eb honlapján, az Euro2016.com-on keresztül lehet jegyet igényelni január 18-án délig, egy szurkoló maximum négy jegyet rendelhet, a magyar állampolgárságot igazolni kell. Teljesen mindegy, hogy mikor rendeljük meg a jegyet, mert nem az érkezési sorrend számít, hanem sorsolnak, azaz túljelentkezés esetén nagy adag szerencsére is szükség lesz. Ha egy-egy meccsre több jegyigénylés érkezik, akkor sorsolnak a szurkolók között. Itt jöhet a képbe a szerencse.


Meccsjegyek

A csoportmeccsekre 25–145 euróba, azaz – jelenlegi középárfolyamon – 7950–46 110 forintba kerül egy jegy. (Kivéve a nyitómeccset, amelyre 75–595, euróért, azaz 23 850–189 210 ezer forintért kínálják a jegyeket.) A kieséses szakasz mérkőzéseire 45–895 euróért, 14–284 ezer forintért lehet jegyet igényelni. Lehetőség van az úgynevezett csapatkövető, „Follow my team” jegyigénylésre, amely az adott csapat meccseire szól. (Ha kiesik a csapat, akkor a jegyárat visszatérítik.)


Repjegyek

Már egy csoportmeccs is igen jelentős kiadást jelent. Bordeaux-ba a repülőjegy-kereső oldalakon (Skyscanner. Pelikán, Bravofly) a legolcsóbb retúrjegy 100 ezer forint, de az átszállások miatt legalább 10 órás utazási idővel kell számolni. Olcsóbb megoldás Lyon és Marseille, a retúrjegyek 60-70 ezer forintról indulnak.Autós utazás

Az autó drágább megoldás: Bordeaux a Viamichelin kalkulátora szerint oda-vissza 180 ezer forint körüli összegbe kerül, és egy út 20 óra. Lyon 130 ezer forintból megoldható, de autóval egy út ide is minimum 14 óra. Marseille esetében pedig 140 ezer forintra jön ki az autós kiadás. (Az autós megoldásnál nem számoltunk azzal az esettel, ha valaki útközben megáll, és megszáll valahol.)


Szállás

A szállás Bordeaux-ban két éjszakára a legolcsóbb szálláshelyeken 30-50 ezer forintból jön ki a Booking.com és Tripadvisor) ajánlatai alapján, Marseille-ben, illetve a város közelében két éjszakára minimum 25-30 ezer forintot kell fizetni, és hasonló árakat kínálnak a lyoni szállásadók is.


Összesen

Feltételezve, hogy valaki sikeresen igényli a legolcsóbb jegyet (25 eurós, 7950 forintos), akkor a lyoni és marseille-i kirándulás 90-100 ezer forint lesz egy főre vetítve. A bordeaux-i meccs 140 ezer forint körüli tételt jelent, és akkor még a költőpénz, az étel- és italkiadások nincsenek benne a büdzsében. (Spórolni lehet a szálláson, ha például a kempinget választjuk.) Ha egy szurkoló több csoportmeccset szeretne megnézni, és továbbjutás esetén a kieséses szakasz mérkőzéseit is, akkor a kiadás értelemszerűen megsokszorozódhat.


(A Buksza a kalkulációt december 12-én és 13-án végezte, később az árak a foglaltság függvényében változhatnak. A szállásárak esetében két éjszakával számoltunk, az euró átváltásánál pedig 318 forintos árfolyamot alkalmaztunk.)


Ha tetszett a poszt, a Bukszát a Facebookon is lehet szeretni.